Plante de apartament - Vriesea splendens

Vriesea splendens

Denumire stiintifica:  Vriesea splendens (V.speciosa)

Familie: Bromeliaceae

Origine: Brazilia, Venezuela, Ecuador, Guyana Franceza

 

 

Aspect si prezentare: Specie componenta a genului Vriesea care insumeaza cca 200 de specii, Vriesea splendens a fost introdusa in Europa abia in 1840.

Extrem de decorativa atat prin frunzis cat si prin flori, pretinde o ingrijire atenta si detaliata. Frunzele foarte elegante, lungi de cca 30-60, liniare, curbate la exterior, de un verde intens, uneori variegate, formeaza o rozeta densa avand in centru un fel de palnie. Florile sunt mici, grupate intr-o inflorescenta aplatizata, tip spic singular, de culoare rosu intens.

 

 

Conditii de cultivare/ingrijire

 

Lumina directa si intensa este prefarata de planta, care trebuie totusi protejata de soarele arzator al amiezilor caniculare.

Suporta o gama larga de temperaturi, dezvoltandu-se bine intre 18-26 de grade Celsius, tolerand totusi si caldura din timpul verii

Alaturi de umiditatea atmosferica ridicata, udarea reprezinta un factor cheie in ingrijirea acestei epifite. In perioada de crestere are nevoie de udare regulata, la interval de 2-3 zile in timpul verii, prin umplerea rozetei cu apa necalcaroasa. Pe timpul repausului din iarna, udarea se va rari considerabil, mentinandu-se in concordanta cu temperatura aerului. Pentru ca planta sa nu sufere din pricina aerului uscat din locuintele noastre, atunci cand temperatura depaseste 20-22 de grade Celsius, se va proceda la stropirea frunzisului, cu apa necalcaroasa, folosindu-se un pulverizator fin. Evitati stropirea inflorescentelor.

Substratul potrivit pentru aceasta planta trebuie sa contina mranita de frunze, turba fibroasa si nisip. Planta nu tolereaza excesul de apa la nivelul radacinilor, drept pentru care, pe fundul ghiveciului se va aseza un strat subtire de pietris, care sa asigure un drenaj ridicat.

Vriesea este foarte pretentioasa si in privinta fertilizarii, o aplicare saptamanala, cu ajutorul pulverizatorului, a unui ingrasamant foliar fiind foarte utila dar nu intotdeauna suficienta. Un plus de ingrasamant pentru orhidee sau pentru plante cu flori, aplicat o data pe luna, la nivelul solului sau in interiorul palniei, la momentul udarii, constituie un atu in dezvoltarea acestei minunate plante.

 

 

Inflorirea propriu-zisa, dureaza foarte putin, micile flori din spic ofilindu-se repede. In schimb bracteele raman colorate si viguroase multe luni in sir, pastrandu-i plantei intact aspectul ornamental. Planta rezista 2-3 ani in conditii de apartament.

 

 

Inmultirea se realizeaza prin divizarea lastarilor ce apar langa planta mama. Lastarii separati se planteaza intr-un amestec usor, poros, pe baza de turba, cu asigurarea unei umiditati de fond si caldura ridicata.

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Pozitionati ghiveciul intr-o locatie extrem de insorita pe tot parcursul anului, vara protejand planta de soarele torid, printr-o perdea fina.

Udati astfel incat pamantul sa se usuce intre doua udari, dar in perioada calduroasa, mentineti rozeta plina cu apa.

Pulverizati foarte des frunzisul, din aprilie pana in octombrie si atunci cand temperatura depaseste 20 de grade C.

 

Alte specii: V.hieroglyphica, V.zamorensis (spic ramificat in nuante de rosu si galben), V.gigantea (poate atinge 2 m), V.carinata (bractee delicate in nuante aprinse de rosu, galben si verde), V.aspinea (specie foarte rara cu inflorescente sub forma de spic singular galben, plat).

 

Martie 2008

Gradinamea.ro

V.S.

Articole asemănătoare

  • Istoria violetelor africane

    Desi par sa apartina unei lumi exclusiv situate la capatul Pamantului, violetele africane sunt in realitate printre cele mai cunoscute si indragite plante de apartament.

  • Despre iarna, plante de apartament si boli

    In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face

  • Plante de apartament adaptate la conditii de iluminare scazuta

    Oricine ar fi tentat sa creada ca plantele nu aduc alt beneficiu, in interior, afara de cel decorativ, se inseala. Multe plante au capacitatea sa improspateze aerul si sa previna efectul factorilor alergogeni precum parful.

  • Sase plante de apartament usor de ingrijit

    Unele plante de apartament sunt usor de intretinut. Cu putina atentie din partea noastra ele vor creste armonios si vor schimba aerul si infatisarea casei.

  • Clivia Miniata, un superb crin de apartament

    Sub denumirea stiintifica de Clivia Miniata, crinul de apartament este una din cele mai frumoase plante ce aduce in locuinta o raza de caldura si soare chiar si in zilele ploioase si mohorate.


Warning: fopen(cache/0227046a423cce7a8317804ec700e378) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139