Plante exotice la Gradina Botanica Vasile Fati

 

 Sunteti pasionati de botanica si nu aveti posibilitatea de a intreprinde o excursie pentru a admira minunatele specii exotice? Nu va intristati, puteti face acest lucru mergand in orasul Jibou din judetul Salaj.

 

Putina lume cunoaste ca aici se adaposteste una dintre cele mai apreciate gradini botanice din Romania si de pe teritoriul continentului european.

 

Infiintata ca baza didactica in anul 1968 la initiativa profesorului de biologie Vasile Frati, gradina botanica si-a pastrat nealterat pana astazi caracterul educativ reusind sa se implice tot mai mult in formarea tinerilor. Din dragostea pentru natura personalul gradinii si-a extins activitatea si in domeniul cercetarii.

 

Gradina botanica este organizata pe sectoare, fiecare dintre acestea grupand plantele conform anumitor criterii. In cadrul serelor, acvariului si a unui pavilion pentru palmieri sunt  adapostite numeroase specii tropicale, subtropicale si mediteraneene cu valoare deosebita. Nu lipsesc din peisaj nici plantele ornamentale sau piesele de muzeu. Din fondul dendrologic de plante exotice fac parte exemplare de: Aralia racemosa, Tecoma radicans, Juglans nigra si Berberis canadensis.

 

Incursiunea printre plantele exotice incepe patrunzand in domul care adaposteste speciile ecuatoriale. Dupa aceasta vizitatorul este indrumat catre colectia bogata de palmieri care impresioneaza prin varietatea formelor. Acestea insa nu fac decat sa  va pregateasca pentru ceea ce urmeaza. Sectorul orhideelor o sa va imbie simturile cu mirosul fin al florilor si cu cromatica diversa.

 

Mai departe  veti decoperi ca ferigile intalnite in padurile de foioase din Romania sunt numai  umile reprezentante ale Increngaturii Pteridophyta. Printre speciile de plante specifice padurilor exotice puteti admira "Urechea elefantului" cunoscuta mai ales datorita frunzelor sale gigantice.

 

Urmatoarele compartimente adapostesc peste 750 specii de cactusi proveniti din marile regiuni geografice cu climat desertic. Daca vizitati Gradina Botanica la inceputul verii veti fi martorii unui eveniment cu totul special: inflorirea plantelor suculente.

 

Gradina Botanica "Vasile Fati" reprezinta  locul ideal pentru relaxare si un important sprijin pentru cei ce vor sa studieze diversitatea naturii.  

Articole asemănătoare

  • Gradina Botanica din Chisinau

    Ca orice capitala europeana orasul Chisinau se mandreste cu o frumoasa gradina botanica, infiintata in anul 1950 pentru interesul specialistilor si oamenilor atrasi de natura. Obiectivul se gaseste la marginea orasului, in sectorul Botanica, iar ca suprafata ocupa 104 ha.

  • Gradina Botanica Komarov, St Petersburg

    Gradina Botanica a Institutului Komarov din St Petersburg se afla intre primele trei din lume atat sub raportul dimensiunii cat si al frumusetii.

  • Gradina Botanica din Beijing

    Gradina Botanica din Beijing se afla in suburbiile metropolei chineze si constituie unul dintre locurile relaxante in care va puteti petrece timpul departe de forfota cotidiana.

  • Gradina Botanica Macea, Arad

    Gradina Botanica Macea a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din judetul Arad desi are o mare importanta in plan stiintific si educativ este din pacate putin cunoscuta.

  • Gradina Botanica Dimitrie Brandza, Bucuresti

    Gradina Botanica 'Dimitrie Brandza' a Universitatii din Bucuresti este situata pe malul drept al Dambovitei aproape de centrul capitalei, in cartierul Cotroceni, fiind la dispozitia tuturor iubitorilor de natura.


Warning: fopen(cache/49c99b13835884708b186bfdf2011592) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139