Rezervatii din Romania cu vegetatie pontica si mediteraneana

In Romania sunt circa 15 rezervatii cu vegetatie de origine pontica, pontico-mediteraneana sau continental-orientala. In judetul Iasi, la  6-7 km vest de orasul omonim, veti intalni Valea lui David din comuna Letcani. Aici sunt ocrotite pe circa 50 ha plante precum: stanjenelul, sanziana, mixandra de camp - toate specifice numai teritoriului romanesc, precum si plante foarte rare ca: amareala, o planta de origine asiatica, constituind limita vestica a arealului sau; un macris de origine irano-mediteranean, situat la limita sa nordica. Dintre raritatile animale amintim greierele mediteranean si vipera de stepa.

In rezervatia Valea Lunga din comuna Holboca, de 0,2 ha, de langa lacul Chirita, la 9 km est de Iasi, este ocrotit salcamul galben.

Alte rezervatii de fanete exista la Nucsoara, comuna Salasu de Sus, judetul Hunedoara pe 10 ha; fanetele de narcise de la Valea Sebesului, comuna Turnu Ruieni, judetul Caras-Severin, pe 40 ha si fanetele de la Floreni, orasul Negresti, judetul Vaslui, pe 6 ha.

In judetul Cluj exista fanetele de la Coparsaie, pe 7,5 ha si Valea lui Craiu pe 2,88 ha, in care se intalnesc - salvia, odoleanul, inul salbatic, colilia, migdalul pitic, campanula. Este unicul loc din tara unde se intalneste vipera de faneata.

In rezervatia Suatu, intinsa pe 9,2 ha, la 26 km de Cluj-Nopaca, pe pantele sudice ale dealului "La Tigle", cresc plantele: laptele cainelui, colilia, salvia, ruscuta de primavara, catusnica, cosaciul sau iarba dulce (Astragalus Peterfii) fiind endemic, adica se intalneste numai aici.

In judetul Mures, in apropiere de Ludus, se afla rezervatia Zau de Campie unde creste bujorul de stepa (Paeonia tenuifolia). Este singurul loc intracarpatic in care aceasta planta se mentine, alaturi de alte 240 specii xerofite.

In judetul Suceava rezervatia din comuna Moara, cu suprafata de 9,5 ha si Ponoare din din comuna Bosanci, cu 24,5 ha, situate la 7 km una de cealalta. Aici sunt ocrotite: stanjenelul, veronica, patuca, colilia si scaiul. 

Sursa foto

 

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/327c7a7a9f4fe346785b864bebc76297) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139