Selectarea plantelor perene

plante perene  - crocus

plante perene - narcise

plante perene

 Termenul "peren" este folosit in mod obisnuit de gradinari pentru a desemna plantele erbacee cu flori care cresc si infloresc mai multi ani - plante perene. Unele plante perene traiesc mai putin, numai 3-4 ani.

Toamna, partea erbacee de la suprafata plantelor perene (frunze, ramuri/tulpini si flori) se ofilesc si mor, in timp ce radacinile persista in pamant pe perioada iernii. Odata cu venirea primaverii, din radacini si/sau tulpini cresc alte frunze. Plantele care cresc din bulbi se incadreaza de asemenea in categoria plantelor erbacee perene.

Plantele perene au marele avantaj ca nu trebuie replantate in fiecare an. Multe astfel de plante infloresc doar cateva saptamani pe an, dar cu o planificare atenta puteti face in asa fel incat sa infloreasca in tot sezonul. Trebuie sa luati in consideratie modul in care arata planta cand nu este inflorita.

Exista plante perene cu foliaj colorat si interesant, care poate forma straturi interesante chiar daca nu sunt inflorite. Plantele anuale pot fi combinate cu cele perene pentru a produce un spectacol colorat.

Alegerea locului

Cand alegeti locul pentru plantarea florilor perene trebuie sa plecati de la aceleasi considerente ca atunci cand alegeti locul pentru plantele anuale: expunere (soare sau umbra), panta, tipul de pamant, necesitatile de umiditate, drenajul si rolul pe care planta il va juca in gradina. Acest ultim considerent este foarte important la plantele perene, deoarece ele sunt lasate in acelasi loc din gradina pentru mai multi ani sau chiar pentru totdeauna.

Alegeti un loc din gradina in care nu veti avea probleme prea grave cu buruienile. Chiar daca veti pregati foarte bine terenul, radacinile copacilor, de exemplu, tot vor da lastari noi. Acest lucru este foarte important, mai ales cand e vorba de buruieni foarte rezistente. O zona care a fost cultivata mai multi ani de-a randul va avea mai putine buruieni. Puteti sa folositi un ierbicid din comert sau sa acoperiti cu o folie de plastic lotul, inainte de a planta florile.

Multe plante perene au nevoie de pamant usor drenabil. In timp ce unele tolereaza sa fie plantate in pamant umed, majoritatea plantelor perene mor daca radacinile le stau in pamant mereu umed. Evitati sa plasati un strat cu flori perene in zone joase, in care se aduna foarte repede apa de ploaie. Inainte de plantare, asezati un strat de 7-10 cm de materii organice sau ingrasamant.

Ph-ul solului variaza de la o specie la alta, dar majoritatea plantelor perene prefera sa fie intre 5,5 si 6,5. Oricum, calitatea pamantului poate fi imbunatatita.

Selectarea plantelor

Observati perioadele in care infloresc plantele perene din curtile vecinilor sau cititi aceste date pe pachetele de seminte sau bulbi din magazine. Alegeti plante care vor inflori in aceeasi perioada, dar si unele care sa aiba foliaj atragator, pentru perioadele fara flori.

plante perene - lalele

plante perene - boboci de crocus

plante perene - gladiola

Articole asemănătoare

  • Primavara in gradina de flori perene

    Cu siguranta primavara este cel mai ocupat anotimp pentru gradinarii care isi dedica intreaga munca plantelor perene. Daca frigul iernii i-a tinut departe de gradina, sosirea zilelor calde ii invita acum afara din casa, propunandu-le sa redescopere in propria maniera frumusetea naturii.

  • Activitatile lunii noiembrie in gradina

    Toamna tarzie ne intampina cu zile tot mai ploioase, friguroase si un peisaj monoton, specific lunii noiembrie. Un calendar al activitatilor acestei luni in gradina este binevenit chiar daca majoritatea gradinarilor se gandesc deja la primavara, cand vor putea admira din nou frumusetea plantelor ingrijite de-a lungul timpului cu pasiune.

  • Divizarea plantelor perene primavara

    Primavara este de obicei anotimpul cel mai potrivit pentru divizarea plantelor perene, insa acestea pot fi divizate daca frunzele plantelor nu sunt foarte dezvoltate.

  • Primavara se da startul la curatenia in gradina

    Primavara, cand soarele isi face aparitia, este potrivit sa dati startul curateniei in gradina.

  • Taierea plantelor perene in primavara

    In sezonul rece, plantele perene sunt afectate de temperaturile reci si umiditatea excesiva.


Warning: fopen(cache/7339104dbae8190dddd6a8e01bbb6ac4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139