Sos cu vin rosu, rozmarin si pasta de tomate

Ingrediente:

5 linguri unt
1 ceapa mare, tocata marunt
1 morcov mediu, curatat si taiat cubulete
1 tulpina de telina, taiata marunt
2-3 catei de usturoi tocati
1 lingurita rozmarin uscat
1 lingurita salvie uscata
1 frunza de dafin
1 lingurita piper negru boabe
2 linguri pasta de tomate
1 sticla vin rosu sec
2 cani supa de vita
sare

Mod de preparare: intr-o cratita se pune la incins jumatate din cantitatea de unt, in care se adauga dupa cateva minute ceapa, morcovul, telina, rozmarinul si salvia, frunza de dafin si piperul intreg. Se lasa pe foc mediu spre mare pentru 10-12 minute, amestecand tot timpul, pana cand ceapa se inmoaie bine fara sa se arda. Se adauga si usturoiul, apoi pasta de tomate si se amesteca tot timpul, lasand pe foc pana cand se inchide putin la culoare, moment in care se toarna si vinul (la temperatura camerei) si supa de vita. Totul se lasa la fiert pe foc mic spre mediu pentru aproximativ 30 de minute, dupa care se trece prin sita si se pune din nou pe foc mediu spre mare, pana cand sosul scade bine fara sa se arda. Se condimenteaza cu putina sare si poate fi folosit imediat sau poate fi pastrat in frigider pentru pana la 48 de ore. Indiferent de momentul ales se pun si cele doua linguri de unt, amestecand bine si incalzind din nou pe foc sau la microunde daca este nevoie. E un sos foarte bun pentru fripturile de porc sau vita.

Foto: pxhere.com

Articole asemănătoare

  • Cocktail cu vin rosu, tequila si bere de ghimbir

    Un cocktail de toamna, cu o baza de vin rosu, gust puternic de tequila si prospetimea usor picanta a berii de ghimbir, rece si spumoasa. Si in plus ii adaugati putin suc de limeta pentru notele racoritoare de citrice.

  • Cocktail cu vin rosu si bere de ghimbir

    O combinatie indrazneata intre gustul de vin rosu si cel astringent, usor picant, al berii de ghimbir, cu note de citrice si putina gheata.

  • Cocktail cu vin rosu si tequila

    Un amestec in care veti gasi vin rosu, o cantitate egala de tequila, prospetimea sucului de lime pentru note exotice, indepartate, si putina miere alaturi de apa tonica.

  • Cocktail cu vin rosu, portocala si sirop de scortisoara

    Cu notele sale de scortisoara si citrice este genul de bautura potrivita parca mai curand intr-o zi friguroasa, dar poate fi servita in orice perioada a anului. Secretul este siropul de scortisoara, usor de preparat si care poate fi pastrat mai multe zile in frigider, intr-un recipient inchis ermetic.

  • Cocktail cu vin rosu, lapte si ciocolata

    O combinatie surprinzatoare de vin rosu (ideal unul cu note fructate), ciocolata neagra si... lapte. La prima vedere prea indraznet, dar rezultatul final este incantator.


Warning: fopen(cache/d15dc730f11b5a9a052567b695b7e099) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139