Spania, cea mai insorita tara din Europa

 Atractia coplesitoare fata de Spania este motivata in randul strainilor printre multe aspecte pozitive de conditiile climatice excelente.

Spania este tara cea mai insorita din Europa, iar clima de pe Costa Blanca a fost descrisa ca fiind cea mai sanatoasa din lume, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Zona de coasta a Spaniei, de la Costa Blanca pana la Costa del Sol se bucura de o medie de 300 de zile insorite pe an. In aceste conditii lunile ideale sunt mai si octombrie deoarece sunt ferite de precipitatii si caldura nu este coplesitoare.

In Spania clima este de trei tipuri: oceanica, mediteraneana si continentala. Insulele Baleare si Canare sunt ceva mai deosebite deoarece se bucura de propriile micro-climate.

In zonele de coasta pot exista variatii uriase, sesizabile chiar si dupa un drum de cativa kilometri spre centrul insulelor sau munti. Unele insule precum Mallorca beneficiaza de ploi de pana la 400 mm. In partea de nord acestea ajung si pana la 1.200 mm. Pe timp de iarna si vanturile sunt mai puternice in aceasta zona.

Zona de clima oceanica

Zona atlantica sau zona verde (Costa Verde) cuprinde regiunea de nord-vest a Spaniei, inclusiv Galicia care are o clima blanda si umeda, Asturias, Cantabria, Tara Bascilor si zona Pirineilor care desparte Spania de Franta.

Regiunea de frontiera dintre Galicia si Asturias, de-a lungul coastei care duce catre Pirinei, beneficiaza de pana la 1.800 de ore de soare pe an, iar in timpul verii temperaturile ajung pana la 25 de grade Celsius.

Ninsorile sunt comune la altitudini de pana la 1.200 de metri, in partea de nord a Spaniei si ocazional in insulele Baleare.

 

Zona mediteraneana

Zona mediteraneana imbratiseaza regiunile de coasta din Spania incepand de la granitele cu Portugalia si pana la cele cu Franta, fiind impartita in trei regiuni. In Catalonia iernile sunt relativ blande, iar pe parcursul intregului an soarele incalzeste aceste meleaguri pana la 2.650 de ore. Verile sunt placute, ferite de temperaturi ridicate.

Partea central-estica a coastei mediteraneene, incepand din jurul regiunilor Alicante pana la Tarragona, este mult mai calda iarna decat Catalonia, ploile fiind aici si mai putine, vara temperaturile ajungand pana la 30 de grade Celsius.

In partea sudica a coastei Andaluziei temperaturile sunt ceva mai mari, atat vara cat si iarna cand in timpul zilei pot fi si 20 de grade Celsius.

In Andaluzia, una dintre cele mai aride zone din Spania, alaturi de provinciile Almeria si Cadiz, ploile cad cel mai frecvent in lunile de iarna. Coasta mediteraneana este expusa vanturilor reci in perioada iernii.

 

Zona continentala

Cuprinde partea centrala a Spaniei, provinciile Castile-La Mancha, Castile Leon si Extremadura, plus o mica parte din Aragon si Navarre. In timpul verii aceste regiuni sunt foarte calduroase, iar iarna extrem de reci.

Madrid este localizat in centrul regiunii Meseta si iarna aici temperaturile sunt cele mai mici din Spania. In ianuarie nu depasesc 9 grade Celsius.

Deplasandu-va la sud de Madrid veti observa cum clima devine mai calda. Spre exemplu Sevilia se confrunta cu ierni temperate. Vara insa temperaturile din Sevilia sunt cele mai ridicate. Ajung chiar sa depaseasca 47 de grade Celsius.

Foto: 1

Articole asemănătoare

 • Hortensia. Floarea care infloreste in culorile preferate

  De la inceputul primaverii pana toamna tarziu cand cade prima bruma, hortensia parcurge cea mai favorabila etapa din “viata” sa, ca planta de gradina.

 • Cele mai frumoase parcuri din Paris

  Numarand peste 400 de parcuri, Parisul merita titlul de cea mai “verde” capitala din Europa. Scuarurile, gradinile si parcurile sunt cele trei forme pe care le imbraca spatiile verzi in orasul romantismului.

 • Cele mai curate tari din Europa

  O echipa de consultanti de mediu din cadrul a doua universitati americane de prestigiu, Yale si Columbia University, au decis sa afle care sunt cele mai curate tari din Europa.

 • Torrox Costa, orasul cu cea mai buna clima din Europa

  Torrox este un oras de dimensiuni mici din provincia Malaga. Are putin peste 10.000 de locuitori si este impartit in doua parti principale: orasul in sine situat in munti si zona de coasta, localizata la o distanta de 4 kilometri.

 • Micul dejun in Irlanda

  In Irlanda de Nord micul dejun perfect poarta numele Ulster Fry. Acest nume provine de la cea mai nordica provincie din Irlanda ce poarta numele Ulster.


Warning: fopen(cache/30d865ad6a34340f1b1e7d0d4bc31f4c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139