Spatiile verzi in mediul urban

Un dicton modern care circula in randul ecologistilor afirma: "Daca secolul XX a fost dedicat cladirilor, atunci secolul XXI va fi dedicat spatiilor dintre ele". Adevarul este ca abia acum, dupa o suta de ani de progres fara precedent in domeniul edilitar, incepem sa cunoastem mai profund provocarile vietii la oras.

Potrivit multor specialisti, cea mai mare dintre acestea ar fi armonizarea cu natura, pentru ca trebuie sa recunoastem, o viata normala presupune o stransa relatie cu mediul inconjurator. In orasele mari care au cunoscut in istoria lor o dezvoltare haotica, problemele de gestionare a spatiului verde sunt de actualitate, iar in lipsa unor masuri rapide tind sa se agraveze pe zi ce trece.

Este si cazul Bucurestilor, unde suprafata verde pe cap de locuitor se situeaza in jurul valorii de 23 m patrati, sub media de 26-30 mp impusa de normele europene in vigoare.  Daca avem in vedere ca spatiul verde nu prezinta nicidecum o distributie uniforma in teritoriu, intr-un fel prezentandu-se situatia de pilda in cartierul Ferentari si in alt fel in Titan, atunci vom intelege si unele discrepante de ordin social.

Situatia nu este roz nici in alte judete din tara, Brasovul situandu-se in mod suprinzator printre ultimele locuri, cu 8,8 petri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Dar pentru a va da seama cat de bine stam la acest capitol, sa luam si cateva exemple la intamplare din lume.

Viena, capitala Austriei, este o metropola cu un numar de locuitor similar cu al Bucurestilor, si totusi, celor 2,2 milioane loc. le revin 110 mp/capita! Londra se prezinta de asemenea bine, avand in mod oficial 80 mp/capita, iar localitatea germana Hamburg circa 35. 

Special am tinut la urma orasul Beijing, care ne intampina cu o surpriza de proportii. Capitala Republicii Populare Chineze este una dintre cele mai aglomerate asezari de pe glob, cu peste 17 milioane de locuitori, si  inregistreaza 50 mp de verdeata pe cap de locuitor. Asadar se poate, totul e sa ne dorim cu adevarat aceasta schimbare si sa fim uniti!

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Allium Caeruleum

    De o culoare mai rar intalnita in gradini si cu flori mari, este una dintre alegerile mai putin obisnuite pentru spatiile verzi pe care le vreti sa iasa in evidenta din prima clipa.

  • Tibouchina, planta de interior cu accent sud-american

    In mediul natural, Tibouchina se numara printre florile care impodobesc, cu delicatetea lor consacrata, peisajul sud-american. La noi, insa, din cauza conditiilor climatice, ea este tratata ca planta de interior, iarna, si ca planta de terasa, vara.

  • Cele mai frumoase parcuri din Paris

    Numarand peste 400 de parcuri, Parisul merita titlul de cea mai “verde” capitala din Europa. Scuarurile, gradinile si parcurile sunt cele trei forme pe care le imbraca spatiile verzi in orasul romantismului.

  • Timisoara doreste sa devina Capitala Verde a Romaniei

    In orice oras din lume spatiile verzi sunt parte componenta a vietii economice si sociale, reflectand prin existenta lor nivelul de trai, gradul de cultura si de civilizatie a locuitorilor.

  • Arbustul Kumquat

    Fortunella spp sau Kumquat este un arbust peren mic. Fructele sale sunt folosite ca decoratii sau conservate in siropuri si marmelade sau confiate. Sunt asemanatoare portocalelor mici, au coaja moale si subtire, aceasta fiind dulce si comestibila. Pulpa lor este acra.


Warning: fopen(cache/861e06c5e8b5ec4e98be4038b2609b83) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139