Tratament, prevenire si suport in obezitatea infantila

 Kilogramele in plus pe care le au unii copii nu indica intotdeauna faptul ca acestia sunt supraponderali sau obezi.

Daca aveti un copil care ia in greutate mai mult decat este necesar, discutati cu un medic nutritionist pentru a evita frecvent intalnita afectiune numita obezitate infantila. Acesta va poate oferi o evaluare completa a greutatii, in concordanta cu istoricul individual de crestere si dezvoltare al copilului dumneavoastra.

Calcularea indicelui de masa corporala si incadrarea acestuia in diagrama varstei de crestere ajuta la depistarea din timp a obezitatii infantile.

Problema obezitatii infantile nu este una doar de natura fizica. Un copil cu o greutate anormala la o anumita varsta poate sa dezvolte in timp stari de anxietate sau alte stari cauzate de depresie. Un copil care manifesta astfel de stari poate ajunge pana la pierderea interesului in activitatile normale pe care ar trebui sa le desfasoare zi de zi. Ascunderea acestor probleme poate influenta un individ sa dezvolte un acut sentiment de inutilitate.

Tratamentul obezitatii infantile tine cont de varsta copilului si de unele afectiuni pe care acesta le-ar putea avea. De regula, tratamentul oferit copilului include activitate fizica si o dieta alimentara ce trebuie respectata cu strictete.

Pentru copiii de pana in 7 ani, care nu au alte probleme de sanatate, nu este recomandata scaderea greutatii ci intretinerea acesteia.

Pentru copiii care trec de varsta de 7 ani este indicata scaderea in greutate. Pentru cei mai mici de 7 ani, numai in cazul in care au probleme legate de sanatate se recomanda o scadere lenta si constanta a greutatii.

Exista si metode optime pentru mentinerea greutatii, similare cu cele de scadere in greutate:

- copilul trebuie sa aiba un regim alimentar sanatos si o activitate fizica crescuta; parintii trebuie sa isi ia angajamentul de a-si ajuta copilul, oferindu-i o alimentatie sanatoasa;

- cumparati fructe si legume in locul produselor cu un continut mare de zahar si grasimi;

- alegerea alimentelor este importanta, de aceea gustarile trebuie sa fie unele de natura sanatoasa;

- evitati bauturile indulcite;

- descurajati mancarea in fata televizorului sau calculatorului deoarece;

- mesele in oras, mai exact la restaurante si la fast-fooduri trebuiesc limitate din cauza ca acestea au un continut bogat de grasimi si calorii;

- activitatea fizica este mai mult decat esentiala - gasiti pentru copilul dumneavoastra activitati sportive variate care sa ii placa;

In cazul adolescentilor nu se recomanda medicamentele pentru slabit.

Daca nu exista metode conventionale de pierdere a greutatii, interventiile chirurgicale pot fi o ultima optiune eficienta in cazul adolescentilor supraponderali.

In primul rand asigurati-va ca mancati sanatos, devenind un exemplu demn de urmat pentru copii.

Sprijiniti-va copiii si aveti rabdare cu ei. Incercati sa le aratati ce beneficii vor avea daca vor adopta un stil de viata sanatos.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/2b4e74e8baaa055306009dd3714869f3) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139