Victoria regia - cel mai mare si frumos nufar

Vasta padure amazoniana detine multe superlative si inglobeaza o buna parte din cele mai deosebite plante si animale de pe Glob. In acest tinut totul  pare sa se intalneasca la dimensiuni neobisnuite, cel mai mare rozator din lume (capibara) si giganticul arbore Kapok fiind doua din exemplele relevante.

In aceste conditii, nu este de mirare ca si cel mai mare nufar de apa din lume are aceeasi origine. Frunzele de Victoria regia (Victoria amazonica) sunt ca o tava cu marginile ridicate, si au diametrul de 2-3 m. Fiindca nervurile aflate pe partea inferioara sunt pline de aer, frunzele pot sustine o greutate destul de mare, circa 4-5 kg, si chiar pe cea a unui copil.

Partea care in genere da farmec tuturor plantelor, floarea, are 40 cm in diametru si este de culoare alba atunci cand se deschide iar apoi roz.  Florile efemere raspandesc un parfum suav, care nu dureaza decat o noapte si o zi, si sunt polenizate de insecte ca scarabeul.

Sa nu va inchipuiti ca pentru a ajunge la aceste dimensiuni plantele au nevoie de un timp prea indelungat, dimpotriva, cercetatorii au fost uimiti sa constate ca ritmul lor de crestere este de circa 2,54 cm pe minut. 

Victoria regia a fost descoperita la inceputul secolului al XIX-lea si denumita dupa regina Angliei.  Este una dintre cele 40 de specii de nuferi care se dezvolta in natura pe tot parcursul anului, insa este mai greu de gasit in timpul sezonului uscat.  Aceasta pentru ca prefera apele putin adanci si tulburi, precum mlastinile, care le ofera numerosi nutrienti spre deosebire de cele curgatoare.  

Nufarul Victoria regia se mai gaseste si altundeva decat in tinuturile calde ale Americii de Sud, anume in Asia de sud-est si in special in Indonezia. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Kiwi pentru sanatate

  Unul dintre fructele cu cel mai mare continut de vitamina C, perfect ca o gustare sau pentru a fi folosit in diverse retete, este unul dintre fructele exotice preferate de multi, in care veti gasi si vitamina E, K, magneziu, fosfor, cupru, acid folic, luteina, antioxidanti. La fel ca si bananele si fructul de kiwi este o buna sursa de potasiu.

 • Legume si fructe pentru un par mai sanatos

  Portocalele: pentru un par sanatos aveti nevoie de vitamina C, de multa vitamina C. Si cel mai simplu si sanatos este ca in locul unui drum la cea mai apropiata farmacie sa incepeti sa mancati cat mai des portocale, dar si alte citrice, ca gustare, desert sau sub forma de suc.

 • Lacul Balea, masivul Fagaras

  Situat la altitudinea de 2034 m, in inima masivului Fagaras, Lacul Balea este cel mai mare lac glaciar si unul dintre cele mai frumoase obiective din Carpatii romanesti.

 • Sa le dam anilor mai multa viata!

  A trai pentru vesnic pastrandu-ne sanatatea si tineretea a fost si va fi cel mai mare ideal al omenirii

 • Lacul Baikal

  Denumirea cuvantului "baikal" provine din limba turceasca si inseamna "lacul bogat". Intr-adevar acest lac este foarte bogat, deoarece avand adancimea de 1.640m este cel mai adanc si mai mare de pe intreaga planeta


Warning: fopen(cache/1f376b8ebbd41b9d6916d6f21da6919d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139