Vitamina K

 

 Numita si antihemoragica, vitamina K este liposolubila si intervine in coagularea sangvina. Prezenta in organism in mod natural, nu este de obicei parte componenta a preparatelor din comert. Indispensabila vietii, vitamina K rezista la caldura, dar nu si la lumina, in prezenta oxigenului si in mediile alcaline.

Doza zilnica recomandata: 10-55 mcg.

In general, organismul are nevoie de 10-30 mcg la copii si de 35-80 mcg la adulti.

Anumite studii recomanda o doza de aproximativ 100 de ori mai mare, ceea ce semnifica 1000 mcg (1 mg) pentru copii si 4000 mcg (4 mg) pentru adulti.

Surse:

Vitamina K este produsa de propria noastra flora intestinala in proportie de 50%. Restul provine din legume verzi precum broccoli, spanac, varza, mazare si conopida.

Roluri si caracteristici:

- intervine in coagularea sangvina, fiind elementul principal in fabricarea protrombinei, agent procoagulant natural;

- participa la metabolizarea proteinelor si la fixarea calciului;

Tulburari atribuite deficitului de vitamina K:

Nou-nascutii prezinta un risc ridicat, deoarece nu au inca bacteriile necesare producerii vitaminei K. Din acest motiv, si pentru ca laptele matern nu contine o cantitate suficienta, li se administreaza sistematic o doza de vitamina K dupa nastere. Hemoragiile repetate din cauza lipsei vitaminei K pot duce la anemie.

Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina K:

Hipervitaminoza este aproape imposibila, de asemenea si intoxicarea. La doze exagerat de mari, pot aparea reactii alergice.

Note utile:

- Pentru un supliment de vitamina K este necesara prescriptie medicala.

- Antibioticele ataca flora intestinala producatoare de vitamina K; pentru refacerea acesteia, se recomanda consumul de iaurt.

- Persoanele ce folosesc anticoagulante pentru a preveni infarctul, accidentele cerebrale si vasculare nu trebuie sa ia suplimentar vitamina K.

- Persoanelor care au hemoragii nazale le este recomandat consumul de alimente bogate in vitamina K.

Articole asemănătoare

  • De ce este bine sa bem ceai de cuisoare?

    Infuzia de cuisoare este bogata in vitamina K, C, magneziu, antioxidanti, dar este si o buna sursa de fibre.

  • De ce este bine sa mancam telina

    O radacinoasa des intalnita in diverse retete culinare, telina este o sursa excelenta de vitamina K, C si A, are putine calorii, hidrateaza si revigoreaza organismul, are multi antioxidanti si este apreciata pentru aroma intensa, usor de recunoscut, a radacinii folosite pentru salate, supe, muraturi, mancaruri.

  • Busuiocul, de la retete delicioase la tratamente naturiste

    Proaspat si plin de gust, busuiocul este o buna sursa de vitamina A si C, contine fosfor, calciu, dar si multa vitamina K.

  • Cinci alimente pentru un ficat mai sanatos

    Morcovii - plini de vitamina A, gustosi sub forma de salata, suc sau ca gustare, inlocuind foarte usor dulciuri cu zahar sau produse de patiserie, morcovii reduc riscul de boli cardiovasculare, de diabet, si s-a dovedit ca sunt utili si pentru a preveni anumite tipuri de cancer.

  • Ce (poate) nu stiati despre fructe

    Intr-un fruct de kiwi gasiti de pana la doua ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala. Dar si in mango sau papaya veti gasi cantitati mari de vitamina C. Daca preferati portocalele trebuie sa stiti ca au si antioxidanti care va protejeaza de radicalii liberi, ajutand pielea sa isi mentina tineretea mai multa vreme.


Warning: fopen(cache/716affdc1086aefee5d5ea2d5841b01a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139