Busuiocul, de la retete delicioase la tratamente naturiste

Ne-am obisnuit sa folosim busuiocul in bucatarie, fie in retete de inspiratie italiana sau mediteraneana, fie gasind si experimentand noi combinatii, in care aroma sa intensa, puternic, usor de recunoscut, sa puna in valoare celelalte ingrediente. Proaspat si plin de gust, busuiocul este o buna sursa de vitamina A si C, contine fosfor, calciu, dar si multa vitamina K. Asa ca dincolo de gust busuiocul poate fi folosit pentru a avea o digestie mai buna, un sistem osos mai puternic si mai tanar, iar cei care il consuma frecvent vor avea astfel un ajutor natural in prevenirea anumitor afectiuni. Proaspat sau uscat, sub forma de ceai sau tinctura (se gaseste in magazinele naturiste sau poate fi pregatita acasa), chiar si in creme care vor mentine pielea tanara, este o planta aromatica nesperat de utila.

Ceaiul de busuioc se pregateste dintr-o lingura de frunze verzi, tocate mare, la o cana de apa clocotita. Se infuzeaza pentru 10 minute, se strecoara si se bea cald. Este recomandat ca adjuvant naturist in raceli si gripe, scade temperatura si amelioreaza simptomele, are si un usor efect anti-inflamator. La fel de utila este si tinctura de busuioc, luata de 2-3 ori pe zi, cate 30 de picaturi in putina apa la temperatura camerei. Din fericire gustul este placut, aromat.

Infuzia de busuioc ar putea fi folosita si pentru bai fierbinti, adaugand in apa 2-3 litri de preparat din 2 maini de frunze proaspete la un litru de apa. Reduce durerile reumatismale si artritice, odihneste si revigoreaza intregul organism.

Tot ceaiul de busuioc este recomandat in cure periodice pentru a mentine sanatatea si tineretea pielii, a muschilor si a sistemului osos. Se beau doua cani de ceai, cu sau fara miere, timp de trei pana la patru saptamani, o data sau de doua ori pe an. Din frunzele proaspete ale plantei se poate pregati si un sirop cu gust parfumat, ce poate fi folosit pentru aceeasi cura, adaugand doua lingurite la o cana cu apa.

Cum regleaza digestia, busuiocul proaspat sau uscat, indiferent de forma sub care este consumat, poate fi util si in cazurile de ulcer sau indigestie. Are un puternic efect antibacterian si ajuta intregul organism sa lupte cu diverse infectii.

In afara infuziilor si tincturilor veti gasi in magazinele specializate si ulei esential de busuioc, recomandat in tratarea migrenelor, a starilor de oboseala psihica si a depresiilor, iar specialistii in domeniu il folosesc si ca un eficient remediu anti-stres, atat de util in zilele noastre. Cei care mananca des busuioc (si este relativ usor sa il incluzi in retete diverse) vor beneficia si de efectul detoxifiant al acestei plante aromatice, ajutand astfel ficatul sa functioneze mai bine.

Foto: photos-public-domain.com

Articole asemănătoare

  • Tratamente naturiste cu rachitan

    Cu actiune astringenta, cicatrizanta, antiseptica, se folosesc de la rachitan partile aeriene, recoltate in perioada de inflorire, din iunie pana in septembrie

  • Nuferii termali de la Baile 1 Mai

    Rezervatia cu nuferi termali de la Baile 1 Mai reprezinta un caz singular pentru Romania si restul Europei si o raritate la nivel mondial.

  • Gradinile de la Villandry, Franta

    Gradinile de la Villandry sunt cele mai renumite si spectaculoase dintre toate care se intalnesc pe valea fluviului Loire.

  • Gradina Mare de la Palatul Het Loo

    Gradina Mare de la Palatul Het Loo este o gradina construita in stil baroc, cu un decor bogat, realizat de William III de Orange si Mary II Stuart.

  • Festivalul de Film de la Cannes 2007 si mediul

    La editia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes a fost atinsa si problema mediului prin lansarea sambata, in afara competitiei, a documentarului ''The 11'th hour'', produs, scris si co-finantat de Leonardo DiCaprio


Warning: fopen(cache/ad48fa98cb48816e13f9d1a3a826d503) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139