Ziua Mondiala a Drepturilor Omului

 Data de 10 decembrie este marcata in Calendarul Ecologic ca fiind Ziua Mondiala a Drepturilor Omului.

Fiecare tara serbeaza aceasta zi nu doar pentru drepturile omului ci si pentru alte drepturi printre care se numara si dreptul la un mediu sanatos, inclus in categoria drepturilor de "solidaritate" din care mai fac parte dreptul la pace si dreptul la dezvoltare.

Un mediu este pastrat sanatos numai daca oamenii nu abuzeaza de resursele oferite de natura si adopta o atitudine de respect pentru aceasta.

Pastrarea unui mediu sanatos implica totodata si conservarea, ameliorarea conditiilor de viata, perpetuarea unui echilibru ecologic si a ecosistemelor din care fiinta umana face parte.

In aceste conditii fiecare individ este indreptatit sa aiba acces la sursele de informare care prezinta starea mediului si de asemenea fiecare persoana poate apela la justitie in cazul in care se incalca regulile ce pastreaza mediul sanatos si curat.

Pentru ca aceste drepturi noi sa fie complete si-a facut aparitia si un alt drept si anume "dreptul generatiilor viitoare", care face referire la intretinerea patrimoniului natural in prezent.

In societatea in care traim problemele legate de mediu sunt un aspect important. Astfel trebuie sa luam in considerare o reconciliere intre om si natura si sa reinnodam legaturile care au existat mereu intre natura si locuitorii pamantului.

Articole asemănătoare

 • Protectia mediului in decursul istoriei

  Conceptul de protectia mediului este rodul societatii moderne, chiar daca din punct de vedere practic l-a insotit pe om din cele mai vechi timpuri.

 • Ciocolata de trandafiri

  Efectul ciocolatii preparata in casa impreuna cu uleiul afrodisiac de trandafiri si petale glasate garanteaza o experienta a gustului de o mare finete, fiind cadoul ideal de ziua mamei, a indragostitilor sau pur si simplu pentru persoanele care vor sa se rasfete.

 • Ziua Mondiala a Mediului

  In anul 1972 Adunarea Generala a Natiunilor Unite decreta unul dintre cele mai importante evenimente sosite in sprijinul naturii, ce avea sa fie celebrat in fiecare an la 5 iunie: Ziua Mondiala a Mediului.

 • Ziua Mondiala a Pasarilor

  Ziua de 1 Aprilie a fiecarui an este marcata de sarbatorirea pasarilor. In Romania, aceasta reprezinta o traditie inca din perioada interbelica, dar care a fost reinviata in anul 1993, traditie ce subliniaza importanta pasarilor ca indicator al sanatatii ecosistemelor.

 • Ziua Mondiala a Meteorologiei

  In fiecare an, la 23 martie, Organizatia Mondiala Meteorologica impreuna cu comunitatea meteorologica mondiala celebreaza Ziua Mondiala a Meteorologiei.


Warning: fopen(cache/cbbcf576fbbab34d7910239e50301695) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139