Ziua Mondiala a Mediului

 

Foto: wondercomments.com

 

 In anul 1972 Adunarea Generala a Natiunilor Unite decreta unul dintre cele mai importante evenimente sosite in sprijinul naturii ce avea sa fie celebrat in fiecare an la 5 iunie: Ziua Mondiala a Mediului.

 

Activitatile si discutiile dezbatute in anul 2010 au ca punct de plecare Tema "Multe specii. O planeta. Un viitor", ce a fost stabilita in concordanta cu problemele cele mai acute cu care se confrunta planeta in prezent.

 

Nu in mod intamplator gazda principala a Zilei Mondiale a Mediului din acest an a fost aleasa Rwanda. Aceasta mica tara din inima Africii, de o admirabila biodiversitate, a depus eforturi uriase pentru protectia acesteia.

 

Ziua Mondiala a Mediului este marcata in orasele mari prin expozitii, concerte, festivaluri, dar si prin diferite activitati ce au ca scop ecologizarea suprafetelor afectate de deseurile poluante (paduri, terenuri virane, plaje si altele).

 

Fiind una dintre componentele naturii, omul interactioneaza neintrerupt cu celelalte vietati si organisme atat involuntare cat si in mod voit, pentru a-si asigura subzistenta. Omenirea depinde necontenit de bunurile si serviciile oferite de mediul inconjurator si ii datoreaza acestuia insasi existenta sa.

 

Biodiversitatea este si va ramane o conditie majora pentru progresul speciei umane si pentru dezvoltarea ei in plan economic.

 

Ea reprezinta cheia succesului si durabilitatii unor sectoare importante precum agricultura, silvicultura, piscicultura si turismul. Din acest motiv, in incercarea de a atrage atentia politicienilor si opiniei publice asupra gravitatii problemelor de mediu, anul 2010 a si fost declarat Anul Biodiversitatii.

 

Ziua Modiala a Mediului continua sirul evenimentelor de mare amploare dedicate protejarii planetei albastre, alaturandu-se  Zilei Pamantului (22 februarie), Zilei Internationale a Biodiversitatii (22 mai), precum si  altora pentru indeplinirea obiectivelor nobile.

Articole asemănătoare

  • Protectia mediului in decursul istoriei

    Conceptul de protectia mediului este rodul societatii moderne, chiar daca din punct de vedere practic l-a insotit pe om din cele mai vechi timpuri.

  • Ciocolata de trandafiri

    Efectul ciocolatii preparata in casa impreuna cu uleiul afrodisiac de trandafiri si petale glasate garanteaza o experienta a gustului de o mare finete, fiind cadoul ideal de ziua mamei, a indragostitilor sau pur si simplu pentru persoanele care vor sa se rasfete.

  • Ziua Mondiala a Pasarilor

    Ziua de 1 Aprilie a fiecarui an este marcata de sarbatorirea pasarilor. In Romania, aceasta reprezinta o traditie inca din perioada interbelica, dar care a fost reinviata in anul 1993, traditie ce subliniaza importanta pasarilor ca indicator al sanatatii ecosistemelor.

  • Ziua Mondiala a Meteorologiei

    In fiecare an, la 23 martie, Organizatia Mondiala Meteorologica impreuna cu comunitatea meteorologica mondiala celebreaza Ziua Mondiala a Meteorologiei.

  • Ziua Mondiala a Apei

    Anual, pe data de 22 martie, intreaga planeta sarbatoreste Ziua Mondiala a Apei. Scopul general al Zilei Mondiale a Apei il reprezinta acela de a promova calitatea apei, care sa reflecte importanta acesteia alaturi de cantitatea de resurse existente in managementul apei.


Warning: fopen(cache/4954de99a29f6ab91b01b16b067a5be3) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139