5 moduri in care poti stimula metabolismul

Atunci cand cautam o cale pentru a ne mentine greutatea corpororala, metabolismul este primul lucru de avut in vedere deoarece acesta dicteaza ce si cat asimilam din dieta. Omul cu metabolism bun il recunosti dintr-o mie: are un corp de invidiat si se lauda adesea ca poate manca orice, oricat si la orice ora, fara a lua macar un gram in greutate. Dar nici macar el nu va fi strain totdeauna de problemele metabolice, odata cu inaintarea in varsta. Stiti proverbul: “Orice minune tine trei zile.”

De cealalta parte, exista o categorie de persoane pentru care nicio masa nu trece fara a fi calculat inainte bilantul nutritional pe hartie. Acestia sunt oamenii cu metabolism “lent”. Atat pentru unii cat si pentru ceilalti lucrurile pot evolua intr-o directie buna daca se respecta cateva principii de baza, destul de lesnicioase in opinia noastra.

Din fericire, organismul nu are o “memorie” buna, asa ca de cele mai multe ori va raspunde pozitiv intr-un timp foarte scurt. Prin urmare:

1. Nu sarii peste masa de dimineata! Imagineaza-ti rata metabolismulului ca pe conul unei inghetate. Aceasta este cea mai intensa la varf, adica dimineata, si scade treptat pe masura ce inainteaza ziua. Mananca la micul dejun ca un rege, la pranz ca un print si seara ca un cersetor.

 2. Consuma mai multe proteine! Glucagonul este un hormon eliberat ca raspuns la proteinele dietetice, cum ar fi cele din albusul de ou, branza degresata, carnea de pui si de peste, etc. Cu cat vei manca mai multe proteine, cu atat organismul va arde mai multe grasimi, adica vei pierde in greutate.

3. Spune “Adio!” cerealelor rafinate! De ce este important ca cerealele pe care le consumi sa fie integrale? Pentru ca nutrientii se gasesc tocmai in partile indepartate in cadrul procesului de rafinare a cerealelor, adica in tarate si germeni. Produsele de panificatie fabricate din cereale rafinate sau unele paste si prajituri, determina suprasecretia de insulina, care are efectul invers al glucagonului.  

4. Opteaza mai des pentru carbohidrati cu indice glicemic redus, cum ar fi cei din fructe, legume, cereale integrale sau fasole. Mai multe studii au demonstrat ca fara echivoc, cerealele integrale sunt benefice pentru pierderea in greutate, prevenirea diabetului de tip II si chiar a cancerului de colon. 

5. Ceea ce spunem va suna pentru unele persoane mai degraba ca o pedeapsa.  Totusi, inlocuirea cafelei de dimineata cu o ceasca de ceai verde nu este o optiune ci o necesitate. Ceaiul verde protejeaza organismul impotriva bolilor de inima si a cancerului si ajuta la arderea grasimilor.  Doza tipica este de 3-4 cesti pe zi.

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Fructul de guava – cateva motive pentru a-l introduce in alimentatie

    Daca in Europa se spune “un mar pe zi tine doctorul departe”, in Asia si in zonele in care creste guava, proverbul ar trebui sa fie “cateva guava in sezon tin doctorul departe pentru tot restul anului”. Guava are o coaja de culoare verde-galbuie si un miez portocaliu, usor spre roz.

  • Cartofi inveliti in bacon

    Cartoful este o leguma banala insa una pe care poti baza atunci cand doresti sa gatesti o mancare gustoasa. Cum zilele devin din ce in ce mai reci, ne-am gandit ca o reteta simpla de cartofi la cuptor ar fi tot ce ai nevoie acum.

  • 6 ingrediente naturale folosite in produsele de ingrijire a parului

    In natura se intalnesc sute de ingrediente care pot fi folosite direct sau indirect la ingrijirea parului. Pentru specialisti criteriul de baza care le diferentiaza, din punct de vedere al calitatii, este masura in care hranesc scalpul, iar apoi stralucirea conferita podoabei capilare.

  • Gradina mea in iulie, luna lui cuptor

    O data cu inceputul lunii iulie, vara se apropie in regiunile temperate din emisfera nordica, de punctul sau culminant. Trandafirii nu sunt niciodata mai frumosi decat acum, iar gradina de fructe si legume rodeste fara incetare umpland mesele de bucate proaspete.

  • Pudra de chili, un substituent pentru piper

    Unul din modurile in care poti aduce la viata gustul adevarat al unui fel de mancare este condimentarea.