Fructul de guava – cateva motive pentru a-l introduce in alimentatie

Daca in Europa se spune “un mar pe zi tine doctorul departe”, in Asia si in zonele in care creste guava, proverbul ar trebui sa fie “cateva guava in sezon tin doctorul departe pentru tot restul anului”. Guava are o coaja de culoare verde-galbuie si un miez portocaliu, usor spre roz.

Guava este un fruct ce prezinta un continut bogat de vitamina C ce stimuleaza la randul sau sinteza colagenului. Pulpa fructului are un gust asemanator cu cel al capsunilor, bananelor, perelor, pepenilor sau un amestec al celor patru. Este bogata in vitamina A, B2, B3 si C, dar si in fier, potasiu si fosfor.

Guavele contin si calciu, prezent de obicei in cantitate mica in celelalte fructe. Aceste componente o recomanda pentru consum in cazul bolnavilor cu afectiuni cardio-vasculare, digestive si ale sistemului imunitar.  Acest fruct mai contine licopen, un antioxidant care lupta impotriva cancerului la prostata. De aceea, guava n-ar trebui sa lipseasca din dieta zilnica a niciunui barbat.

Guava reduce colesterolul, combate constipatia, are efect antibacterian si ajuta la pastrarea elasticitatii pielii.  Sucul unui singur fruct ofera de cinci ori mai multa vitamina C decat doza minima recomandata, conform specialistilor nutritionisti. Maximul de vitamina C il contin insa fructele verzi, care ajung la o maturitate deplina. In plus, guavele au un continut bogat de fibre solubile, de acid nicotinic si fosfor.

Un lucru extrem de important referitor la guava, care cu siguranta va bucura pe multi, este acela ca guava, spre deosebire de alte fructe exotice sau mere, struguri etc., nu necesita pesticide chimicale in exces. Prin urmare, este unul dintre fructele cele mai putin stropite cu chimicale. Guava este un fruct foarte util pentru persoanele care vor sa scada in greutate fara a-si compromite aportul zilnic necesar de proteine, vitamine si fibre. 

Guava poate fi consumata ca atare, insa si in diferite sosuri, salate ori bauturi. De asemenea, poate fi folosita si prelucrata, sub forma de jeleu, gemuri sau dulceturi. Daca veti fierbe fructul de guava, veti obtine o bautura asemanatoare cu ceaiul folosit pe post de medicament in Brazilia. Daca te-am convins sa incerci, cauta fructul de guava in magazine.

Exista mai multe feluri de guava, dar tine minte ca un fruct normal masoara circa 5 centimetri si arata ca un mar sau o para. Guava ajunse deja la maturitate, dar inca verzi pot fi depozitate timp de 2-5 saptamani la o temperatura intre 7-13 grade Celsius cu o umiditate de pana la 95%.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cum depinde viata sanatoasa de vitamina B12?

    In fiecare zi organismul nostru are nevoie de vitamine si minerale pentru a functiona corespunzator. Sursa de baza o reprezinta alimentele, care trebuie alese nu doar prin prisma calitatilor gustative si olfactive, ci si a rolului din schema complexa a nutritiei.

  • 4 cocktailuri simple de sezon cu pepene rosu

    In zilele calduroase de vara pepenele rosu este tot ceea ce isi poate dori cineva ca desert, tinut cateva ceasuri la rece. Fructul alcatuit in proportie de 92% din apa, contine beta caroten, vitamina C si reda organismului pe loc vigoarea de care are nevoie pentru a infrunta canicula.

  • Cateva motive pentru a manca spanac

    Spanacul a capatat in ochii copiilor o aura eroica, fiind cel care oferea personajelor din desene animate forta sa invinga intotdeauna raul. In viata de zi cu zi lucrurile se petrec mai discret, si totusi la nivel celular au loc adevarate minuni care intrec adesea si puterea imaginatiei noastre.

  • Reteta de bors de casa moldovenesc

    Intotdeauna, in preajma sarbatorilor, cei mai multi au optat pentru borsul acru de casa pentru a-l adauga la diverse ciorbe si alte preparate.

  • Flori de toamna

    Rezistente la temperaturi foarte mici, florile de toamna sunt ideale pentru a inveseli gradinile in zilele mohorate, specifice anotimpului tomnatic.