Acidul pantotenic sau vitamina B5

 

 Acidul pantotenic a fost numit astfel dupa cuvantul grec ''pantoten'', ce semnifica ''peste tot''. In natura, acest acid este omniprezent. In grupa vitaminelor solubile in apa si sintetizate de plantele verzi si multe alte microorganisme, vitamina B5 este cea care ajunge in tesuturile animalelor ce le consuma, mai ales in ficat si oua.

 

Acidul pantotenic este un component important al coenzimei A, o substanta care, printre altele, ajuta organismul sa elimine toxinele provenite din insecticide, medicamente etc. Vitamina B5 este indispensabila activitatii celulare. Caldura, mediile alcaline si acide nu sunt favorabile vitaminei B5.

Doza zilnica recomandata: 10-15 mg.


Copiii trebuie sa consume intre 3-8 mg, adolescentii si adultii intre 10-15 mg. Studiile recente recomanda 30-50 mg/zi. Folosirea terapeutica a vitaminei B5 poate ajunge la 100 mg/zi.

 

Surse ale acestei vitamine:


Alimentele ce contin vitamina B5 sunt: drojdia de bere, organele de vita, cerealele integrale, arahidele, laptisorul de matca, somonul, galbenusul de ou, ciupercile, conopida, legumele verzi.

 

Roluri si caracteristici:

 

- intervine in producerea energiei, revigoreaza organismul si reduce stresul;

 

- participa la procesele metabolice: degradarea glucidelor, lipidelor si a anumitor acizi aminati; de asemenea, la sinteza colesterolului, anticorpilor si a mai multor hormoni;

 

- combate infectiile si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi;

 

- incetineste imbatranirea;

 

Tulburari atribuite deficitului de vitamina B5:


Carentele de vitamina B5 apar in situatii exceptionale, cand denutritia este considerabila. In cazurile mai usoare, pot aparea simptome precum: stresul, senzatia de oboseala permanenta, insomnie ce alterneaza cu somnolenta, dermatita, greata, hipoglicemie.

 

Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina B5:

 

Niciun efect toxic nu este cunoscut. Chiar atunci cand au fost administrate doze de 10 000 mg/zi nu s­au inregistrat consecinte nefaste.

 

Note utile:

 

- Fenomenul n-a fost observat inca la oameni, dar acidul pantotenic impiedica incaruntirea prematura sau, in cazul animalelor, caderea parului si creste longevitatea animalelor de laborator.

 

- Atat barbatii, cat si femeile, pot folosi asocierea mai multor vitamine din grupul B pentru a incetini caderea parului.

 

- Alcoolicii, cei ce au colesterolul marit si batranii sunt predispusi la deficiente de vitamina B5.

 

- Antibioticele, somniferele, contraceptivele orale, stresul, alcoolul anuleaza proprietatile acidului pantotenic.

 

- Se estimeaza ca alimentatia actuala (produsele alimentare industriale, modul de preparare) reduce din proprietatile vitaminei B5, de aceea hrana naturala este mai indicata.

Articole asemănătoare

  • Cinci sucuri naturale pentru un sistem imunitar mai puternic

    Portocalele si in general citricele inseamna inainte de toate vitamina C, antioxidanti, vitamina A si zinc (portocalele), si pot fi stoarse pentru suc sau, de ce nu, pot fi gustarea ideala pentru cei mici si cei mari deopotriva.

  • Acidul folic si vitamina B12 ar putea preveni nasterea copiilor cu unele defecte

    Sanatatea si siguranta copilului este intaia prioritate a unei mame adevarate. La inceput, grija manifestata pentru sine inseamna de fapt grija pentru copilul pe care il poarta in pantece. Iata de ce alimentatia din timpul sarcinii trebuie sa fie cat se poate mai corecta si “sanatoasa”.

  • Surse naturale pentru Vitamina B5 ( acid pantotenic)

    Vitamina B5, denumita si elixirul tineretii, se gaseste din belsug in roadele naturii. Intareste organismul si din fericire este continuta de numeroase plante, fructe si legume autohtone si de cele exotice care sunt usor de gasit pe piata.

  • Surse de vitamine

    Organismul primeste cele mai multe vitamine din consumul alimentelor. Daca acestea sunt naturale si nu contin conservanti, aportul de vitamine va fi unul normal si organismul va functiona optim, depasind cu usurinta problemele legate de stres, de usoare raceli sau forme mai noi ale gripei.

  • Vitamina B5

    Surse de acid pantotenic si tulburari atribuite deficitului de acid pantotenic


Warning: fopen(cache/7d99cb06f20df96d9617b285fda6252c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139