Adevarul despre carbohidrati

Painea proaspata, pastele delicioase - acestea fac parte din "categoria grea" a carbohidratilor, cu care ne rasfatam rar, insa chiar si asa facandu-ne mustrari de constinta de fiecare data. Oare nu sunt acestia factori care ingrasa?

Raspunsul, surprinzator poate pentru unii, este "Nu", dar cu conditia ca necesarul de calorii pentru o zi sa nu fie depasit. Totusi, painea, pastele si prajitura din faina alba nu tin de foame o perioada mai lunga de timp si de aceea avem tendinta sa mai mancam cate ceva intre mese. Acest lucru nu este benefic daca dorim sa scapam de kilogramele in plus sau sa ne mentinem, deoarece arderile de grasime se produc numai daca pentru cateva ore nu mai mancam nimic.

Cine evita carbohidratii de teama sa nu puna cateva grame, acela risca in schimb sa adauge in meniul zilei mai multe grasimi si proteine. Grasimea contine de doua ori mai multe calorii fata de carbohidrati, iar astfel exista riscul sa punem pe noi kilograme nedorite.

Carbohidratii ingrasa daca sunt consumati sub forma lichida! Sucurile si bauturile indulcite nu reduc foamea asa cum o face hrana solida, insa lichidele pot fi consumate in cantitati mari (cativa litri pe zi!) spre deosebire de alimente. Sucurile detin multe calorii, ridica nivelul zaharului din sange, iar astfel hormonul care stocheaza grasimile - insulina - actioneaza dublu decat in mod normal.

Studiile demonstreaza faptul ca persoanele care consuma in mod regulat sucuri si bauturi indulcite maresc riscul de a se imbolnavi de diabet.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Cinci fructe pentru un plus de energie

    Usoare, bune la gust, inlocuind cu succes gustarile cu mult zahar si carbohidrati, pentru a nu mai mentiona caloriile, fructele sunt alegerea la indemana, si datorita varietatii de gusturi si arome cu siguranta fiecare va gasi acel fruct care sa ii fie pe plac. Iar unele dintre fructe se dovedesc surse de energie surprinzatoare.

  • Lucruri esentiale de stiut despre valoarea nutritiva a sfeclei

    Despre proprietatile terapeutice ale sfeclei rosii se stie din vremuri indepartate. Grecii si romanii au vazut in aceasta radacina un aliment, insa mai mult decat orice, un prieten de nadejde in combaterea febrei si altor afectiuni.

  • Lucruri de baza pe care nu le cunosti despre banane

    Desi exotice la origine, bananele au devenit printre cele mai consumate fructe, atat la noi in tara cat si peste hotare. V-ati gandit vreodata, insa, ca produsele ce ni se aduc spre consum si imaginea insasi pe care ne-am creat-o despre ele difera substantial de fructele din salbaticie?

  • Importanta orezului in dieta

    Ati mancat astazi o portie de orez? Daca da, nici ca se putea face o alegere mai inspirata. Planta din familia gramineelor este cunoscuta pentru continutul bogat de carbohidrati, proteine si pentru spectrul sau larg de aminoacizi.

  • Despre samovar si ceaiul rusesc

    In Rusia ceaiul este bautura non-alcoolica cea mai consumata. In aceste conditii in cultura rusa si-a facut aparitia samovarul, un recipient menit sa pastreze bautura calda.