Importanta orezului in dieta

Ati mancat astazi o portie de orez? Daca da, nici ca se putea face o alegere mai inspirata. Planta din familia gramineelor este cunoscuta pentru continutul bogat de carbohidrati, proteine si pentru spectrul sau larg de aminoacizi.

Cantitatea de proteine din orez, de circa 66%, este practic chiar mai mare decat aceea a graului integral sau a porumbului. Asa se face ca dintr-o ceasca de orez fiert se castiga 5 g de proteine, suficient pentru o persoana sa nu se confrunte cu probleme de sanatate. 

In anii '40 ai secolului trecut, Walter Kempner dezvolta un tratament impotriva hipertensiunii arteriale bazat pe proprietatile curative ale boabelor de orez. Dieta prescrisa a atras dupa sine la scurta vreme primele rezultate favorabile: tensiunea pacientilor coborase la un nivel normal, iar impreuna cu aceasta si nivelul colesterolului "rau" din sange. Desi se vorbeste adesea despre superioritatea orezului brun, cel alb pe care il cunoastem cu totii nu este departe din punct de vedere nutritiv. 

Complexul vitaminic B si fibrele vegetale sunt responsabile pentru intarirea organismului. Orezul este de asemenea bogat in minerale precum cuprul, fosforul, magneziu si siliciu care participa la prevenirea radicalilor liberi si regenerarea tesuturilor.
 
Orezul intra in alcatuirea a sute de specialitati pe intregul glob, fiecare impartasind propriul gust si farmec. Experienta acumulata mai ales in tarile din Orientul Indepartat, denota ca folosirea orezului in alimentatie aproape ca nu are margini. Bucataria din sudul Chinei s-a inradacinat puternic in traditia intrebuintarii orezului, dovada ca in cadrul sau intalnim astazi paine, bere, vin si otet, toate obtinute din orez. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Fasolea alba, cateva virtuti pentru care isi merita locul in dieta

    Fasolea alba este o hrana sanatoasa care n-are a face cu proasta reputatie pe care este obligata sa o indure.

  • Ce este Cherimoya?

    Celebrul scriitor Mark Twain afirma odinioara despre cherimoya ca este “cel mai delicios fruct cunoscut omului”. Cu toate acestea, pentru mare parte dintre romani, ramane o prezenta controversata si atipica in dieta.

  • Ce este fructul loquat?

    Pana deunazi in Romania nici macar nu se auzise de fructele exotice care astazi decoreaza mesele festive si intra in dieta zilnica. Unul dintre exponatele reprezentative in acest sens este fructul loquat.

  • Avantajele alimentatiei pe baza de produse picante

    Prin caracteristica sa de baza, gustul, mancarea picanta are ceva ce ii intriga pe specialisti. Din moment ce produce un grad uneori sporit de disconfort sau durere, de ce o pastram de secole sau milenii in dieta?

  • Iodul si importanta lui in organism

    Exista multe lucruri interesante si putin cunoscute privitoare la importanta iodului in organism. Descoperit in anul 1811 de catre Bernard Courtois, elementul chimic determina cercetatorii in anii urmatori sa il incadreze printre nutrientii esentiali.


Warning: fopen(cache/d8f8e916adc6caa541afa7b4ffd61b17) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139