Aesculus carnea sau castanul rosu

 

 

 

 Denumire stiintifica: Aesculus carnea

 

Denumiri comune: Castanul rosu

 

Familie: Hippocastanaceae

 

Origine: Europa de Est, zona Balcanilor si Muntii Caucaz

 

 

Aspect si prezentare: Arbore inalt, cu crestere medie, ajunge in primii 20 de ani la cca. 6 m inaltime, la maturitate putand atinge chiar 14-15 m. Formeaza inca de la inceputul cultivarii o coroana densa si compacta, de frunze palmate, cu lobi mari (20 cm) de forma oval-alungita cu varfuri ascutite, avand culoare verde-inchis si nervuri dese, bine evidentiate.

 

Pe buna dreptate, este considerat unul dintre cei mai ornamentali arbori din toata lumea, datorita frunzisului, dar mai ales florilor de culoare rosie, ce apar in numar foarte mare in ciorchini verticali asemeni unor candelabre si care persista din mai pana in iunie.

 

Conditii de ingrijire/cultivare: Se adapteaza usor la conditii diverse de clima, fiind rezistent atat la vreme torida cat si la ger. Daca va hotarati sa cultivati un astfel de exemplar, va fi cu siguranta vedeta gradinii dumneavoastra, si va avea nevoie de un spatiu maricel pentru dezvoltare. Formeaza un sistem radicular dens si o coroana bogata, ocupand o portiune importanta din gradina.

 

E bine sa-l plantati intr-o pozitie centrala, astfel incat sa primeasca foarte mult soare, lumina intensa, chiar directa, ajutandu-l sa dezvolte frunzis bogat si flori pe masura. Zonele semiumbrite, sau cu lumina filtrata, intarzie cresterea Castanului rosu si ii etioleaza in mod inestetic trunchiul.

 

Ii place caldura, dar tolereaza o gama larga de temperaturi, de la minus 20 pana la plus 30 de grade Celsius. Exemplarele mature, rezista iarna pana la minus 30, iar vara, daca dispun de udari dese, suporta chiar si 35 grade C. Exemplarele tinere se protejeaza de inghet, in primii ani de la plantare.

 

Nepretentios la substratul de cultivare, inradacineaza in aproape orice tip de sol, preferand totusi, pamanturile fertile, humoase, in detrimentul celor alcaline. Prezinta un grad ridicat de toleranta la uscaciune, udarile dese fiind necesare cu precadere la exemplarele tinere si doar in perioadele de canicula extrema.

 

Este un arbore ce formeaza in timp, radacini puternice, acestea ajutandu-l sa patrunda adanc in sol si sa-si extraga apa necesara, din cele mai adanci panze freatice.

 

Nu necesita fertilizare, fiind si din acest punct de vedere, usor adaptabil la calitatea pamantului. Totusi, pentru puietii de cativa ani, se recomanda, o data pe an (de regula toamna) imbogatirea solului, cu ingrasaminte naturale.

 

Perioada de inflorire are loc incepand cu sfarsitul primaverii, florile persistand pe ramuri aproape doua luni de zile. Culoarea rosie a inflorescentelor, ofera acestui Castan, un aspect interesant, aproape exotic, incadrandu-l in categoria arborilor deosebit de decorativi.

 

Inmultirea se realizeaza adesea in mod natural, din castanele care cad toamna tarziu, pe pamantul din jurul arborilor maturi. In tara noastra, datorita iernilor foarte reci si destul de lungi, inmultirea se realizeaza in conditii de interior, in recipiente cu amestec de pamant de gradina, turba si nisip.

In zonele cu ierni blande, semintele se pot planta si direct in gradina, in locuri insorite, fara vanturi puternice.

 

O alta metoda, folosita in trecut si care se mai utilizeaza inca, este propagarea prin butasi. Pentru acest lucru se aleg lastari de varf, semi-lemnificati si se planteaza pe pat de turba, in conditii de minisera, pentru a li se asigura o temperatura constanta de cca. 22 grade Celsius.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Acordati-i o atentie deosebita in primii 4-5 ani de la plantare, cand este mai sensibil la uscaciune si frig. Vara udati-l abundent, in perioadele de seceta prelungita si protejati-i radacinile de inghet. Exemplarele mature nu au nevoie de ingrijire speciala.

 

Specii si varietati: A. californica, A. hippocastanum.

 

GradinaMea.ro/V.S 

Articole asemănătoare

  • Tomate Raspberry Giant

    Asa cum o arata si numele, sunt tomate de o culoare mai deschisa decat cea obisnuita, spre roz sau un rosu deschis, de dimensiuni mari, forma sferica usor turtita, cu pulpa carnoasa si zemoasa, o aroma dulce-acrisoara, foarte placuta, usor astringenta.

  • Castanea sativa sau castanul tomnatic dulce

    Toamna poate fi scurt caracterizata prin frunze ce isi schimba placut culoarea, fructe si legume pregatite pentru a fi culese, nu in ultimul rand veverite harnice ce isi aduna provizii pentru iarna. Acestea strang indeosebi nuci si castane.

  • Beneficiile ceaiului rosu

    Ceaiul rosu, denumit si Rooibos sau ceai rosu sud-african, constituie bautura ideala a persoanelor care au un stil de viata ocupat.

  • Calatoriile si pastrarea unei alimentatii sanatoase

    In prezent, incepem pregatirile pentru a pleca in calatorii, in concediu, acordand mai multa atentie bagajelor decat alimentelor consumate pana la destinatie.

  • Putine calorii cu legume inabusite

    Cat de sanatoase sunt sfecla, telina sau morcovii nu reprezinta un secret pentru nimeni. Important este sa le consumati inabusite si la mijlocul zilei pentru a nu ingreuna digestia pe timpul noptii.


Warning: fopen(cache/4edb4c7675bb92b0bd33f212e4124f4c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139