Aji Charapita - ardeiul iute cu gust de citrice

Sunt mici, mai curand asemanator cu niste bobite decat cu ardeii iuti clasici, de un galben deschis spre palid, si se cultiva in Peru, fiind nu doar una dintre cele mai picante varietati (cel putin pentru consumatorul obisnuit) dar si una dintre cele mai rare. Destul de costisitor si greu de gasit in afara statului Peru, aji charapita este un ardei iute folosit pentru o gama larga de retete, dar suficient de puternic pentru a nu fi mancat pur si simplu.

Doar ca dincolo de iuteala pe care o puteti intalni si in cazul altor soiuri acestia au si un gust destul de puternic de citrice, acrisor-dulceag, pe care il imprima oricarui preparat. Situat destul de sus pe Scara Scoville (care masura cat de puternic este gustul unui ardei iute) cu intre 30 000 si 100 000 de unitati, aji charapita este utilizat in retete locale de salsa, garnituri, sosuri foarte picante, si puteti gusta in Peru fie in localuri, fie la vanzatorii stradali diverse variante. Rar si destul de scump daca esti indragostit de gustul iute, aji charapita este aparte tocmai prin notele de citrice pe care nu te-ai fi asteptat sa le intalnesti.

Foto: rareseeds.com

Articole asemănătoare

  • Cynar - bitterul cu gust de anghinare

    Cynar este o bautura mai putin obisnuita, in care anghinarea "joaca" rolul principal, alaturi de o duzina de alte plante si ierburi, rezultatul final fiind un gust complex, cu note de mirodenii, fructe, puternic, vegetal, cu esente exotice.

  • Skal - sucul cu gust de lapte

    Skal (cuvant care inseamna toast in daneza, dar poate fi tradus si ca furtuna) este o combinatie intre gustul de lapte si cel de bautura acidulata, aparut prima oara pe piata nipona in 1972

  • Salata greceasca cu sardine si usturoi

    O salata greceasca delicioasa cu gust de sardine si usturoi se potriveste la o masa de dupa-amiaza cu prietenii. Ingredientele necesare sunt cele de mai jos:

  • Ciorba cu carne de pui, smantana si ceapa rosie

    Ciorbele sunt usoare si pline de gust, de aceea este bine sa optati pentru a le degusta la o masa de seara alaturi de prietenii dumneavoastra. Noi va propunem sa incercati ciorba cu carne pui, smantana si ceapa rosie.

  • Ardeiul, tratament iute cu gust condimentat

    Experienta omenirii acumulata in secole si studiile stiintifice contemporane au dovedit ca aproape orice planta aflata la indemana poate fi folosita ca medicament si este capabila sa aduca beneficii atunci cand este consumata sau utilizata intr-un anumit mod. Aceasta generozitate a naturii este reflectata si de ardeiul iute, o planta cunoscuta indeosebi pentru gustul sau, si mai putin pentru efectele benefice pe care le are asupra organismului.