Alegeri potrivite pentru brazde cu flori

imagini flori

foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

Fie ca dorim sa ne amenajam o parte din gradina sau ca avem o terasa in fata blocului pe care dorim sa o incarcam de culoare, trebuie sa alegem cu grija florile ce ne vor incanta privirea pe parcursul lunilor de vara si chiar toamna.

 

In functie de specii si varietati dar mai ales de momentul semanarii sau plantarii acestora si al modului de ingrijire, putem beneficia de frumusetea si parfumul florilor timp de 2-3 luni sau chiar 2- anotimpuri. Acest lucru depinde de alegerea noastra, de cat de bine reusim sa combinam diverse specii si sa cream aranjamente de plante astfel incat petecul de gradina respectiv sa fie permanent acoperit de culoare.

 

Pentru a va usura munca, alegeti flori cu o perioada lunga de inflorire. Totusi daca va plictisiti sa aveti in curte saptamani la rand aceleasi flori puteti apela la un mic truc, si anume plantarea din loc in loc, a unor flori cu perioada scurta de inflorire, astfel incat pe fondul - covorului de baza - sa apara pete de culori vibrante si intense.

 

Pentru astfel de combinatii, puteti opta intre o platbanda persistenta de paralute (Bellis perennis) printre care puneti bulbi de lalele divers colorate sau irisi pitici, ori o baza de panselute colorate, presarate cu narcise galbene sau lalele.

 

Myosotis

foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

O alegere reusita o poate reprezenta un covoras uniform de flori micute albastre de Nu-ma-uita (Myosotis) prin care sa strecurati flori mari de lalele rosii batute. Efectul coloristic va fi deosebit, iar dupa trecerea lalelelor, micutele flori albastre vor continua sa persiste, fara a va lasa sa va plictisiti de farmecul lor.

 

Combinatii generoase, in privinta timpului de inflorire, sunt si cele intre clopotei albi sau albastri (Campanula) ca plante de fond si mici tufe de Linaria sau intre Impatiens divers colorat si Nemtisor (Delphinium). Avantajul  combinatiei cu tufe de Linaria este acela ca perioada de inflorire a Linariei este mai lunga decat a Campanulei, ceea ce face ca, dupa epuizarea clopoteilor, sa nu necesite reamenajarea imediata. O situatie similara este si cea a Nemtisorului (Delphinium) care are doua perioade de inflorire: in mai-iunie, dar si la sfarsitul lui iulie, astfel incat trecerea florilor de impatiens si obosirea plantelor nu afecteaza definitiv pergola sau brazda respectiva.  

 

Pentru gradini mai mari presarate cu arbori si arbusti in care zonele cu soare alterneaza cu cele de semi-umbra, se pot amenaja borduri de Begonia semperflorens, Euonymus pitic sau Coleus intrepatrunse de fire de Iris, Canna indica, sau Garofite de gradina (Dianthus barbatus). Avantajul acestor combinatii rezida in faptul ca toate tolereaza mai bine semiumbra decat soarele direct si sunt la fel de setoase.

 

 

Astfel oricat de inspirati va simtiti in momentul in care va concepeti amenajarea straturilor si brazdelor de flori din curtile sau gradinile dumneavoastra, nu neglijati cateva aspecte de baza:

-alegeti specii si varietati de culori diferite, pentru a putea crea contraste dinamice si placute privirii;

aveti in vedere ca perioada de inflorire a speciilor pe care le combinati sa coincida sau cel putin sa se suprapuna pe o perioada cat mai lunga de timp, astfel incat sa puteti obtine un efect deosebit constant fara prea mult efort;

-nu neglijati necesitatile de lumina ale plantelor combinate, tinand cont ca ambele specii trebuie sa suporte acelasi soare arzator sau aceeasi penumbra;

-asigurati-va ca toate plantele folosite la amenajarea unei borduri sau platbande au acelasi necesar de apa. Udarea nu trebuie sa le afecteze nici pe cele setoase dar nici pe cele mai rezistente la uscaciune, stiut fiind ca lipsa apei poate omori o planta la fel de usor ca si surplusul acesteia.

Alegeti, comparati si in final decideti in favoarea peisajului gradinii, pentru a va bucura cat mai mult timp de optiunea dumneavoastra.

 

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Capsunile San Andreas, o alegere inspirata pentru orice gradina

    Un soi cu productie neasteptat de buna - face fructe de mai multe ori in acelasi sezon odata ajuns la maturitate - si capsuni mari, cu gust dulce si parfum puternic, ce suporta bine atat depozitarea cat si transportul, cu o rezistenta naturala crescuta la boli si daunatori, San Andreas este din toate punctele de vedere una dintre cele mai bune alegeri atat pentru gradinarii cu experienta, cat si pentru incepatori.

  • Iasomie cu flori duble

    Un soi de iasomie cunoscut ca iasomie Schneesturm, cunoscut si apreciat de gradinari datorita florilor mari, duble, cu petalele in straturi, a fost mai mereu ales de cei care apreciau in spatiul de relaxare putin rafinament, putina eleganta florala, un echilibru vegetal pe care alte flori pur si simplu nu il ofereau.

  • Masca cu lamaie, struguri si miere pentru tenul cu aspect lucios

    Atunci cand ne confruntam cu un ten cu aspect lucios, aceasta situatie poate constitui una deranjanta pentru noi. Va invitam sa preparati la domiciliu o masca naturala cu lamaie, struguri si miere, speciala pentru tenul cu aspect lucios.

  • Ananas comosus - decor exotic in ghiveci

    Se stie ca orice planta cultivata in interior are o dezvoltare usor incetinita fata de un exemplar similar cultivat in gradina, in mediu natural. Din acest considerent si Ananas comosus trebuie ajutat din cand in cand cu o doza slaba de ingrasamant pentru plante cu flori.

  • Limonium sinuatum - pentru decor cu flori uscate

    Nelipsita din decorurile cu flori uscate, dar utilizata foarte des si in aranjamente cu flori proaspete, Limonium sinuatum este apreciata pentru inflorescentele sale deosebite, in culori variate, dispuse in ciorchini rasfirati.


Warning: fopen(cache/da107c60943bebdcfbf5f6aab998379d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139