Alimentatia corespunzatoare in caz de diabet

Bolnavii de diabet trebuie sa aiba mare grija la produsele care contin grasimi animale si sa le evite cat mai mult cu putinta. Cine respecta aceste indicatii poate preveni imbolnavirea sistemului cardiovascular, acest fapt reprezentand un mare risc pentru bolnavii de diabet. De asemenea este recomandata reducerea  acizilor grasi nesaturati. Recomandata este alimentatia pe baza de ulei de masline, ulei din arahide sau din avocado.

Obiceiurile culinare ar trebui sa se orienteze in mare parte catre alimentele cu continut ridicat in carbohidrati. Din aceasta gama fac parte legumele proaspete, salata, fructele cu coaja, produsele din faina integrala, pastele, orezul si produsele lactate sarace in grasimi.

Consumul de zahar ar trebui redus la 30 g pana la 50 g pe zi, respectiv maximul de 10% din caloriile zilnice acumulate in organism. Bauturile cu continut de zahar nu sunt recomandate bolnavilor de diabet, insa acestora le este permis sa consume indulcitori (chiar daca in general nu sunt sanatosi). Produsele speciale pentru diabetici sau cele dietetice detin o gama de substante care subtituie zaharul, dar care contin multe chimicale si calorii.

Bauturile alcoolice nu sunt in general interzise in cazul bolnavilor de diabet. Totusi consumul trebuie sa aiba o limita peste care nu trebuie sa se treaca. Nu este voie sa se bea mai mult de 1 – 2 pahare cu vin sau bere, iar cine sufera de obezitate, colesterol si tensiune arteriala ridicata nu ar trebui sa consume alcool deloc.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Planta de “Trei Rai”, buna pentru bolile de ficat

    Planta de Trei Rai, ficateaua sau popalnicul iepuresc este o planta micuta, acoperita cu perisori, din familia ranunculaceelor. Planta creste frecvent in padurile de foioase de deal si de munte. Frunzele sale, impartite in trei lobi, raman verzi si in anotimpul rece.

  • Fasole in sos de rosii

    Daca sunteti o persoana indragostita irevocabil de gusturile traditionale, reteta de fasole in sos de rosii intra probabil in categoria specialitatilor aflate pe lista de asteptare.

  • Probioticele. Ce sunt si de unde le procuram?

    Probioticele sunt bacterii implicate pe tot parcursul existentei noastre in functionarea organismului, insa cel mai mult ne sunt necesare in caz de diaree infectioasa, balonare, constipatie si cand urmam tratament pe baza de antibiotice.

  • Mancare de orez salbatic cu morcovi si mazare

    O mancare pe care poate o pregatiti rar sau deloc este mancarea de orez salbatic cu morcovi si mazare. Acesta contine o bogatie de substante nutritive si este eficient in caz de depresie ori intr-o stare de epuizare de ordin fizic si psihic.

  • Plante folositoare in caz de hipocalcemie

    Dupa cum indica numele acestei afectiuni, ea se caracterizeaza prin scaderea concentratiei calciului din sange sub nivelul normal (9-11 mg/100 ml) ca urmare a unui complex de factori.