Alimente cu sau fara sare?

Fiind una dintre cele mai raspandite substante din natura, sarea a atras atentia din cele mai vechi timpuri oamenilor care aveau sa o introduca in alimentatie datorita calitatilor ei. Sangele nostru, precum apa marilor si oceanelor de pe Pamant, consista in apa sarata si o combinatie specifica de substante minerale.

 

Un proverb latin spune ca "nimic nu e mai util sanatatii decat sarea si soarele". Nici de aceasta data intelepciunea populara nu a dat gres pentru ca studiile au confirmat multiplele calitati pe care le detine.

 

Indiferent cu ce ne hranim, sarea intra in alcatuirea corpului nostru alaturi de celelalte substante  estentiale, motiv pentru care trebuie sa ne ingrijim pentru a beneficia zilnic de cantitatea optima.  

 

Necesarul zilnic de sare variaza in functie de varsata, munca depusa, starea fiziologica, temperatura corpului si cea a mediului ambiant, etc. Unui adult sanatos ii este necesara si suficiente o cantitate medie de aproximativ 10-15 g sare pe zi, in conditiile in care o alimentatie obisnuita la care nu se adauga sare contribuie cu 2- 4 g.

 

Relatia stabilita intre sanatatea organismului si sare este extrem de importanta si stransa dar in acelasi timp si fragila. Uneori problemele nu intarzie sa apara din cauza faptului ca oamenii consuma sare peste orice limita sau pentru ca sufera de anumite afectiuni in care consumul este contraindicat

 

Totusi, nu sarea este de vina pentru raul care ni se intampla, ci noi cei care ne expunem in stiinta de cauza riscurilor.

  

Exista anumite afectiuni digestive sau infectii acute in care sunt indicate ape minerale sarate, in cura interna. De asemenea, si in uz extern, sarea se utilizeaza in solutii pentru gargarisme, pulverizatii, irigatii, aerosoli si afectiuni ale mucoaselor respiratorii. 

 

Medicii au stabilit cu certitudine ca exista un raport direct intre sarea consumata si valorile tensiunii arteriale. Astfel s-a constatat ca tensiunea arteriala este foarte scazuta la populatia din Groenlanda, care consuma extrem de putina sare, si mult mai crescuta in state precum Japonia, unde se consuma mult peste sarat si se prepara cu apa din mare.

 

Specialisti sunt de parere ca odata instalata hipertensiunea arteriala este obligatorie scaderea consumului de sare sub cinci grame pe zi. In aceasta situatie, poate fi folosita sarea dietetica (sarea fara sodiu) insa numai cu acordul medicului.

 

In concluzie, sarea este un element absolut necesar care trebuie sa intre in hrana omului inca din primele clipe ale existentei acestuia.

 

 

Foto: blog.americanfeast.com

Articole asemănătoare

  • Smoothie energizant cu banana si cafea

    Va place cafeaua? Fierbinte, aromata, gata sa va dea energia necesara pentru o noua zi, cu sau fara zahar, frisca sau lapte, dupa gust. De ce sa nu o folositi pentru un smoothie savuros si consistent?

  • Cafea cu menta si ciocolata

    Ciocolata cu menta este un desert in acelasi timp racoritor si dulce, iar o ceasca de cafea bine pregatita, fierbinte, cu sau fara zahar, ne ajuta sa incepem dimineata in forta. Dar daca am incerca o cafea in care menta si ciocolata intalnesc aromele boabelor bine prajite si fin macinate?

  • Cocktail dulce cu whisky, ceai negru si miere

    Un ceai negru de calitate, bine infuzat, cu sau fara miere ori zahar, este excelent mai ales in zilele calduroase, atunci cand este baut cu putin gheata. Alaturi de putin whisky sau bourbon, miere si 1-2 felii de lamaie, ceaiul negru devine baza unui cocktail usor de pregatit.

  • Legume si fructe bogate in fier

    Esential pentru buna functionare a intregului organism, fierul este unul dintre mineralele ce nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic, si daca cele mai bune surse raman cele de origine animala, totusi veti gasi mai multe fructe si legume proaspete cu un continut ridicat de fier. Asa ca in fiecare zi aveti posibilitatea sa preparati o alta reteta, hranitoare si gustoase, cu sau fara carne, dupa gust.

  • Ceai de musetel cu ghimbir si rozmarin pentru un somn odihnitor

    Planta folosita in medicina naturista pentru a trata o gama larga de afectiuni, musetelul este infuzat alaturi de ghimbir, lamaie si rozmarin pentru un ceai cu gust placut, care va relaxa intregul organism. O cana din acest ceai, baut cald inainte de culcare, cu sau fara putina miere, ne ajuta sa avem un somn mai bun si mai odihnitor.


Warning: fopen(cache/ac7c77f9788f708582ac302e974f3fe8) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139