Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "ORDER" LINE 6: ORDER BY title ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84

Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "AND" LINE 1: ...s WHERE langid=1 AND parent_id=1 AND q_usetype = AND status... ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84
ANASONUL - INTRE MEDICAMENT SI CONDIMENT

Anasonul - intre medicament si condiment

 

Planta anuala, erbacee, ce atinge la maturitate cca 80 cm inaltime, Anasonul (denumit stiintific Pimpinella anisum), este considerat drept unul dintre cele mai aromate condimente, fiind adesea  folosit  la prepararea dulciurilor sau bauturilor. Desigur ne referim la fructele sale, impropriu numite si seminte.

 

anason condimente

 

Planta are importante actiuni terapeutice si poate fi folosita cu succes in tratarea sau ameliorarea unor afectiuni, in principal ale aparatului digestiv. Datorita substantelor pe care le contin semintele sale (in special uleiul volatil), anasonul are actiune expectoranta, fiind folosit in bronsita si stari de tuse productiva. Cele mai cunoscute efecte sunt cele asupra aparatului digestiv si asupra sistemului nervos.  Drept urmare, este indicat in tratarea unor afectiuni precum: dureri gastrice, digestie greoaie, spasme intestiale, balonari, colici intestinale la copii si sugari. Intrucat stimuleaza secretia salivara, gastrica, intestinala si pancreatica produce efecte rapide si vizibile in tratarea tulburarilor de alimentatie, bulimie sau anorexie.  

 

Folosit in doze moderate, in tratament supravegheat, este benefic in cazuri de migrene, astenie nervoasa, insomnii, artrita si reumatism. Pentru o eficienta ridicata se foloseste sub forma de ceai, infuzie sau ulei de anason.

Ceaiul se prepara din seminte de anason care se lasa la fiert cca 1 minut. La o cana de apa se foloseste o lingurita rasa de seminte. Pentru tratarea afectiunilor aparatului digestive, se va urmari un tratament de 2 saptamani, in care se vor bea zilnic 3 cani de ceai, cate una dupa fiecare masa principala a zilei.

Infuzia se prepara dintr-o lingurita de seminte la o cana de apa. Acestea se vor presa/strivi  bine inainte. Apoi se va turn apa fierbinte peste ele si se vor lasa la la infuzat cca 15-20 minute. Doza uzuala de tratament este de o jumatate de cana de infuzie inainte de fiecare masa principala.

 

Atentie: Nu trebuie utilizat in mod excesiv. Depasire dozelor la prepararea ceaiurilor sau infuziilor si consumarea lor in mod prelungit produce efecte adverse nedorite, precum: supra-excitarea sistemului nervos manifestata prin nervozitate, logoree, insomnii, ameteli si chiar convulsii puternice sau iritarea mugoasei gastrice.

Preparatele pe baza de anason nu sunt recomandate celor ce sufera de gastrite hiperacide, enterocolite ulcer gastric si duodenal.

 

Insa utilizarea cea mai frecventa a anasonului este desigur in alimentatie, la condimentarea dulciurilor de tot felul (prajituri, gemuri si dulceturi), a siropurilor si bauturilor (alcoolice si nonalcoolice ) si uneori la aromarea diverselor sosuri si preparate din carne.

 

GradinaMea.ro/V.S.

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

 

Articole asemănătoare

  • Black Velvet, caisa si pruna intr-un singur fruct

    Inca o raritate in livezi si gradini, aceasta varietate de origine americana este practic o incrucisare intre cais si prun, si daca la prima vedere forma este cea clasica de caisa (la fel si gustul miezului zemos, deschis la culoare) coloritul la fructele bine coapte este cel de pruna, pastrand insa textura fructului de cais.

  • Florile in Feng Shui

    Pline de culoare si parfum, folosite pentru a infrumuseta orice spatiu interior sau pentru beneficiile medicinale, florile nu puteau lipsi din Feng Shui, aducand in locuinta fiecaruia energie, creativitate, vitalitate, un plus de prospetime si frumusete. Asa cum era de asteptat fiecare floare va avea semnificatia proprie in Feng Shui. Unele vor aduce intelegerea intre soti si iubirea in interiorul caminului, altele succesul in afaceri sau echilibrul sufletesc, norocul sau creativitatea. Esential este nu doar sa stiti ce va doriti, dar si ce floare va poate aduce indeplinirea dorintei, in conformitate cu principiile Feng Shui.

  • Cum se alege si se prepara un avocado?

    Avocado este un adevarat superstar intre alimente si una din cele mai mari surse de grasimi “bune”. Intrucat contine acid oleic, ajuta la reducerea nivelului de colesterol si favorizeaza absorbtia subtantelor nutritive din alimente.

  • Cardamomul in alimentatie

    Cardamomul este una dintre cele mai vechi si pretioase mirodenii din lume. Din acest motiv este si una dintre cele mai scumpe, dupa sofran, vanilie si trufe.In Orientul Mijlociu, praful de cardamom verde este utilizat ca si condiment pentru mancarurile dulci, dar si ca aroma traditionala in ceai si cafea.

  • Alimentatia organica sanatoasa, intre adevar si iluzie

    Alimentatia “organica”, “ecologica” sau “biologica” defineste indeobste acele componente pentru obtinerea carora nu se intrebuinteaza pesticide, ingrasaminte sau organisme modificate genetic.


Warning: fopen(cache/24cca5c351f2ac668a1d83c5db41c697) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139