Antarctica se topeste mai repede decat se credea

Antarctica se topeste mai repede decat se credeaRaportul Natiunilor Unite din februarie estima ca in acest secol, din cauza cresterii temperaturii cu 1,8-4 grade Celsius, nivelul oceanelor se va ridica cu 18-54 centimetri. Acum, oamenii de stiinta spun ca realitatea este mult mai alarmanta.

 

Datele proaspat adunate arata ca nivelul oceanelor este foarte apropiat de cotele maxime prognozate, dincolo de care se va produce iremediabilul: topirea unor parti din Antarctica si Groenlanda, avand ca efect cresterea nivelului oceanelor cu metri. Efectele vor fi dezastruoase pentru tarmuri, pentru ca un metru in plus inseamna pierderea a 100 de metri de pamant.

Se pare ca cea mai afectata este partea de est a Antarcticii, zona serios afectata de incalzirea globala, drept dovada avand situatia ghetarului Tottenham, care s-a scufundat in apa 10 metri, in ultimii 15-16 ani.

Lavinia Rorich
Gradinamea.ro
26.03.2007

Află mai multe despre

Articole asemănătoare

 • Trucuri si idei pentru gradina

  Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.

 • Trandafir catarator Amadeus

  O varietate foarte populara de trandafir catarator, cu flori mari de un rosu puternic, rezistent la boli si daunatori, Amadeus este una dintre cele mai bune optiuni daca vreti un tip de trandafir agatator care se planteaza relativ usor, este longeviv si mai mult decat orice este foarte aspectuos.

 • Cinci solutii naturiste pentru un ficat mai sanatos

  Merele: se spune pe buna dreptate ca un mar pe zi tine doctorul departe, si datorita vitaminelor si pectinei acest fruct este mai mult decat o recomandare, devenind o necesitate. Indiferent de soi si de varietate, fie ca preferam mere galbene, verzi sau rosii, este recomandat sa le mancam crude, cu tot cu coaja. In afara substantelor nutritive marul ajuta organismul sa elimine mai repede toxinele, in special cele din tractul digestiv, iar "misiunea" ficatului va deveni astfel mai usoara.

 • Cinci fructe si legume pentru o memorie mai buna

  Broccoli - antioxidanti, multa vitamina K, proprietati antiinflamatoare si antioxidante, pe scurt o leguma care va ajuta creierul sa se mentina mai multa vreme tanar, previne intr-o mare masura pierderile de memorie asociate inaintarii in varsta.

 • Ghioceii, mai mult decat simpli vestitori ai primaverii

  Florile “vedeta” ale lunii martie sunt mai mult decat banale martisoare pe care le oferim celor dragi. Ghioceii au pe langa calitatea de a ne aduce buna dispozitie si proprietati terapeutice recunoscute in lumea medicala.