Apa, un nutrient esential

In mod surprinzator, beneficiind de o cantitate suficienta de calorii, organismul uman este capabil sa genereze mii se substante nutritive ce-i sunt necesare pentru a functiona normal. Cu toate acestea, exista nutrienti care nu sunt sintetizati in corp fapt pentru care au fost denumiti esentiali.

Substantele nutritive esentiale se impart in sase categorii: apa, proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine si minerale. Acestora li se alatura fibrele vegetale care  ajuta si printr-o actiune mecanica de curatare la nivelul intestinelor.

In timp ce lipsa alimentelor poate fi suportata de corpul uman pana la cateva saptamani, cand vine vorba de apa perioada se reduce la doar cateva zile.

Organismul nu o poate stoca si are nevoie de rezerve proaspete in fiecare zi pentru desfasurarea proceselor metabolice. Portia zilnica a unui adult trebuie sa fie minim 2 litri de apa si variaza in functie de efortul fizic depus si de conditiile climatice.  Copiii si varstnicii sunt mai predispusi si vulnerabili deshidratarii, iar in zilele toride de vara intreaga atentie trebuie sa le fie indreptata catre combaterea acestui aspect nefavorabil.

Aproape toate reactiile chimice implicate in procesele vitale se produc in prezenta apei. Aceasta formeaza, de altfel, baza sangelui, sucurilor digestive, masei musculare, grasimilor si chiar a oaselor, reprezentand 2/3 din organismul uman. Apa mai regleaza temperatura corpului prin transpiratie si ofera un aspect sanatos si elasiticitate pielii.

Apa mineralizata din comert contine sare, iar aceasta din urma poate creste  retentia peste masura a lichidelor in organism si implicit cresterea tensiunii arteriale. In consecinta, se recomanda un consum moderat de apa minerala si o selectare atenta a produselor dupa criteriul cantitatii de sodiu (sa fie mai mica de 30 mg sodiu la 100 ml).

Daca efectele deshidratarii sunt mai populare, faptul ca excesul poate conduce la o intoxicare in adevaratul sens al cuvantului ii suprinde pe foarte multi dintre noi. Aceasta situatie se produce cand rinichii nu pot elimina suficient lichid iar nivelul de sodiu scade periculos de mult. Excesul de apa se manifesta prin dureri de cap, vedere incetosata, iar in cazuri speciale poate atrage dupa sine coma si chiar moartea.   

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Fructele de padure pentru o alimentatie sanatoasa

    Cei care consuma des fructe de padure proaspete, congelate sau sub forma de suc se vor simti mai tineri, vor avea mai multa energie si vor scadea riscul aparitiei unor afectiuni cronice. Fie ca este vorba de zmeura sau afine, fie de mure, coacaze si lista poate continua fructele de padure sunt un aliat esential pentru o sanatate cat mai buna.

  • Vitamina C - cat ne trebuie si cum o procuram?

    Vitamina C este cel mai cunoscut nutrient din lume, insa in ciuda acestui lucru vor ramane mereu lucruri interesante de aflat despre ea. Intalnita in literatura de specialitate sub denumirea formala de acid ascorbic, vitamina C a fost pentru intaia data separate si cercetata de biochimistul ungur

  • Plante toxice putin cunoscute

    Plantele au jucat un rol esential in viata umanitatii, oferind hrana, adapost si energie din cele mai vechi timpuri. Nu intotdeauna insa putem trage foloase de la ele, deoarece ca si in cazul ciupercilor, ne putem alege accidental cu o intoxicatie din cauza neglijentei sau a lipsei de informare.

  • Cinci plante care iti redau pofta de mancare

    Prezenta ori absenta pofetei de mancare este un indicator esential in evaluarea starii de sanatate. Lipsa poftei de mancare se manifesta prin slabire, adica printr-o stare fiziologica ce presupune scaderea greutatii corpului cu peste 15% din greutatea normala.

  • Ghimbirul sau piperul alb

    Pentru cine a luat contact cu bucataria ortientala sau chiar numai cu cea mediteraneeana ghimbirul nu mai reprezinta o noutate. Ghimbirul este o planta raspandita preponderent in zonele tropicale din sud-estul Asiei care a avut de-a lungul timpului un rol esential in procesul de vindecare a bolilor.