Apa, un nutrient esential

In mod surprinzator, beneficiind de o cantitate suficienta de calorii, organismul uman este capabil sa genereze mii se substante nutritive ce-i sunt necesare pentru a functiona normal. Cu toate acestea, exista nutrienti care nu sunt sintetizati in corp fapt pentru care au fost denumiti esentiali.

Substantele nutritive esentiale se impart in sase categorii: apa, proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine si minerale. Acestora li se alatura fibrele vegetale care  ajuta si printr-o actiune mecanica de curatare la nivelul intestinelor.

In timp ce lipsa alimentelor poate fi suportata de corpul uman pana la cateva saptamani, cand vine vorba de apa perioada se reduce la doar cateva zile.

Organismul nu o poate stoca si are nevoie de rezerve proaspete in fiecare zi pentru desfasurarea proceselor metabolice. Portia zilnica a unui adult trebuie sa fie minim 2 litri de apa si variaza in functie de efortul fizic depus si de conditiile climatice.  Copiii si varstnicii sunt mai predispusi si vulnerabili deshidratarii, iar in zilele toride de vara intreaga atentie trebuie sa le fie indreptata catre combaterea acestui aspect nefavorabil.

Aproape toate reactiile chimice implicate in procesele vitale se produc in prezenta apei. Aceasta formeaza, de altfel, baza sangelui, sucurilor digestive, masei musculare, grasimilor si chiar a oaselor, reprezentand 2/3 din organismul uman. Apa mai regleaza temperatura corpului prin transpiratie si ofera un aspect sanatos si elasiticitate pielii.

Apa mineralizata din comert contine sare, iar aceasta din urma poate creste  retentia peste masura a lichidelor in organism si implicit cresterea tensiunii arteriale. In consecinta, se recomanda un consum moderat de apa minerala si o selectare atenta a produselor dupa criteriul cantitatii de sodiu (sa fie mai mica de 30 mg sodiu la 100 ml).

Daca efectele deshidratarii sunt mai populare, faptul ca excesul poate conduce la o intoxicare in adevaratul sens al cuvantului ii suprinde pe foarte multi dintre noi. Aceasta situatie se produce cand rinichii nu pot elimina suficient lichid iar nivelul de sodiu scade periculos de mult. Excesul de apa se manifesta prin dureri de cap, vedere incetosata, iar in cazuri speciale poate atrage dupa sine coma si chiar moartea.   

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Tratamente si solutii naturiste cu ardei iute

    Poate fi folosit in regimul de slabire daca va plac preparatele iuti, pentru ca ardeiul iute mancat des ajuta organismul sa arda mai usor grasimile, un ajutor esential atunci cand vreti sa scapati de kilogramele in plus.

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam ciocolata neagra

    O buna sursa de antioxidanti, ciocolata neagra cu gustul ei intens de cacao, putin amarui, este un aliat esential in lupta impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi in organism.

  • Cinci bauturi care ne ajuta sa slabim mai usor

    Banalul suc de lamaie proaspat stors este un aliat esential in lupta atat de grea cu greutatea in plus, ajutand digestia si facand ca eliminarea toxinelor din organism sa fie mai rapida si mai usoara. Simplu sau cu putina miere si apa plata, rezultand astfel o limonada de casa gata imediat, sucul de lamaie este recomandat in curele de slabire, dar si pentru un sistem imunitar mai puternic, mai multa energie si o stare generala mai buna.

  • Fructele de padure pentru o alimentatie sanatoasa

    Cei care consuma des fructe de padure proaspete, congelate sau sub forma de suc se vor simti mai tineri, vor avea mai multa energie si vor scadea riscul aparitiei unor afectiuni cronice. Fie ca este vorba de zmeura sau afine, fie de mure, coacaze si lista poate continua fructele de padure sunt un aliat esential pentru o sanatate cat mai buna.

  • Vitamina C - cat ne trebuie si cum o procuram?

    Vitamina C este cel mai cunoscut nutrient din lume, insa in ciuda acestui lucru vor ramane mereu lucruri interesante de aflat despre ea. Intalnita in literatura de specialitate sub denumirea formala de acid ascorbic, vitamina C a fost pentru intaia data separate si cercetata de biochimistul ungur