Ardei iute Pintea

Un soi de ardei iute picant, cu gust intens, puternic, preferat de cei care vor o varietate cu aroma pregnanta, cu siguranta prea puternica pentru multi consumatori. Sunt ardei cu aspect frumos, sanatos, cu o lungime de aproximativ 15 cm, putin arcuiti de la jumatate, cu varful ascutit. Au o perioada de vegetatie destul de scurta, de aproximativ 80 de zile, sunt rezistenti si se dezvolta frumos, avand la maturitate o culoare rosie, intensa, lucioasa. Pot fi consumati ca atare sau pot fi uscati pentru pudra de ardei iute sau pot fi folositi in diverse retete, dar cu masura, pentru ca sunt picanti. 
 
Se planteaza direct in gradina, este un soi viguros si putina ingrijire productia va fi buna. Pentru mai multa siguranta semintele pot fi puse in jardiniere in martie-aprilie si transplantate in luna mai, dupa ce au crescut putin. Daca aveti nevoie de o cantitate mica este suficienta si o jardiniera mai mare sau mai multe ghivece, dar in gradina este bine sa lasati un spatiu de 20-25 de cm intre plante. Pot aduce un plus de aroma si iuteala in bucatarie sau pot fi pur si simplu plantati pentru aspect (caz in care va puteti limita la un ghiveci mic). Se uda periodic, nu in exces.  

 

Foto: absfreepic.com


 
 

Articole asemănătoare

  • Akabanga - uleiul cu chili servit cu pipeta

    O specialitate deosebit de populara in Rwanda, devenind in ultimii ani aproape un simbol national gastronomic, Akabanga este un ulei cu ardei iute, dar atat de picant incat este vandut cel mai adesea in sticla mici cu pipeta, asemanatoare celor de medicamente.

  • Aji Charapita - ardeiul iute cu gust de citrice

    Destul de costisitor si greu de gasit in afara statului Peru, aji charapita este un ardei iute folosit pentru o gama larga de retete, dar suficient de puternic pentru a nu fi mancat pur si simplu.

  • Cinci motive pentru care este bine sa mananci ardei iute

    Ardeiul iute rosu are un nivel ridicat de betacaroten, esential pentru buna functionare a organismului, si consumat de preferinta crud va ajuta sa aveti un sistem imunitar mai puternic si sa rezistati in fata infectiilor si bolilor de sezon.

  • Retete arabesti. Harissa - pasta de ardei iute

    Pasta de ardei iute este un condiment picant, utilizat la sosurile pentru carne, tocanite, la ornarea salatelor, la supe si alte preparate. De asemenea, aceasta pasta se poate servi si simpla, pe paine prajita.

  • Spagheti picante

    Ingrediente: spaghetti, rosii, ardei iute, usturoi, ulei, cimbru, margarina