Arta culinara in Scotia

 Produsele alimentare scotiene au fost puternic influentate de sosirea vikingilor in secolul al IX-lea, iar in secolul al XVI-lea de francezi.

In prezent, in bucataria Scotiei se regasesc mai multe influente imbinate intr-un amestec eclectic de numeroase culturi precum cea engleza, italiana, indiana si chineza.

In meniul scotian exista o multime de preparate din carne de vita, de pasare, vanat si cunoscutele paste numite Forfar Bridies.

In Scotia cele mai renumite retete sunt cele de budinca, preparate din aluat de patiserie Clootie si fructe uscate. Shortbreadul scotian este si el la fel de renumit ca oatcakes si clatitele. De asemenea, Crannachan, preparat din zmeura, ovaz, whisky, zahar, smantana, lapte condensat si unt, este o delicatesa specifica Scotiei.

De la Haggis (preparat din intestine de oaie si fulgi de ovaz), mic dejun servit cu omniprezentul porridge (terci de ovaz) si pana la cel mai bun whisky din lume, bucataria scotiana are ce oferi pentru a fi pe gustul turistilor dornici de a incerca mancaruri si arome noi.

Articole asemănătoare

  • Scortisoara si povestea ei

    Cu aroma ei pe care o recunosti imediat, transformand orice reteta cu notele sale exotice, scortisoara nu este una dintre cele mai populare si indragite mirodenii din arta culinara, dar si una dintre cele mai vechi. Mentionata in mai multe randuri in Vechiul si Noul Testament, era folosita in Egiptul Antic (unde era mai valoroasa la un moment dat decat aurul) in ritualurile de imbalsamare, fiind considerata ca avand origine sacra.

  • Cartofii Fleur Bleue

    Un soi frumos si mai ales gustos de cartofi mov, mai putin intalniti in arta culinara autohtona dar incepand sa castige teren, in special dupa ce s-a constatat ca au de cateva ori mai multi antioxidanti decat cartofii clasici.

  • Bucataria uzbeka. Reteta de Lagman

    Uzbekistan este una dintre tarile de pe Drumul Matasii si poseda o istorie pe masura. Dincolo de vestigiile istorice care amintesc de vremuri apuse, arta culinara detine un rol important in cadrul a ceea ce astazi numim generic “mostenire culturala”.

  • Delicatese belgiene

    Ciocolata si berea sunt doar doua produse belgiene renumite in intreaga lume, insa Belgia nu atrage an de an turistii de pe intreg mapamondul doar datorita aromei ciocolatei sau gustului unic al berii. Pe langa peisajele mirifice, Belgia are multe delicatese de oferit celor pasionati de arta culinara.

  • Mancarea traditionala a Montrealului

    Unele orase sunt sinonime cu anumite feluri de mancare ce reprezinta traditiile consacrate ale artei gatitului. Montreal, cu un aflux de rezidenti din multe culturi diferite din intreaga lume, in combinatie cu Patrimoniul Cultural Francez-Canadian uimeste prin arta culinara promovata.