Asociatia Bioagricultorilor - Bioterra

sigla bioterraAsociatia Bioterra este o asociatie privata, non-profit, a agricultorilor romani adepti ai agriculturii organice. Infiintata in 1997, cei aproape 3000 de membri ai sai se ocupa cu fabricarea produselor lactate si cu productia de grane, fructe, legume, vin si alte produse, pe o suprafata totala de 17 020 ha, fara a folosi ingrasaminte chimice sau pesticide. Din aceasta suprafata 16 200 ha, sau aproximativ 2678 ferme agricole, sunt deja conforme cu standardele organice intenationale. Majoritatea membrilor detin proprietati mici, de 1 pana la 15 ha.

Din 1992 Bioterra lucreaza in colaborare cu experti elvetieni in domeniul agriculturii organice, organizeaza seminarii si schimburi de experienta anuale, prin trimiterea a 30-35 membri ai organizatiei la ferme organice din Elvetia.

Incepand cu 1998 Bioterra publica o revista trimestriala de 32 de pagini, intitulata ''Bioterra'', cu un tiraj de 8000 de exemplare la fiecare numar, dintre care 1000 sunt in limba maghiara, restul de 7000 fiind in limba romana. In Romania sunt multi vorbitori de limba maghiara, dintre care un procent considerabil lucreaza in agricultura. Bioterra a editat, de asemenea, un ''Ghid de agricultura organica'', care furnizeaza reguli pentru productia, prelucrarea, etichetarea si vanzarea produselor agricole organice. In fiecare an ghidul este reactualizat, prin includerea noii legislatii UE in domeniu.

Cea mai insemnata realizare a asociatiei Bioterra a fost organizarea conferintelor anuale despre bioagricultura. Incepand cu 1999, asociatia gazduieste ceea ce a devenit deja o respectata  intalnire a fermierilor si expertilor in agricultura organica, cu participare internationala. A patra Conferinta Anuala, din 25-26 octombrie 2002, organizata la Cluj-Napoca, a atras mai mult de 200 de participanti.

Ordonanta de Guvern 34/20 din aprilie 2000, cu privire la produsele agroalimentare ecologice, a beneficiat in mod semnificativ de informatiile furnizate de Bioterra, precum si de aportul unui specialist angajat de asociatie, pentru a schita normele metodologice de aplicare a ordonantei.

Un factor important in succesul Bioterra a fost stransa colaborare cu parteneri strategici, cu care a facut schimb de experienta si informatie, printre care: FAO - Organizatia Mondiala pentru Agricultura si Alimentatie, USAID - in cadrul Programului ACDI-VOCA, fundatii din Elvetia si Germania, precum si UE - in cadrul Programului SAPARD.

In prezent  Romaniei ii lipseste un organism propriu de autorizari in domeniul agriculturii ecologice. In prezent membrii Bioterrei au realizat un parteneriat cu un astfel de organism din Ungaria, Biokontrol, care furnizeaza nu numai asistenta tehnica dar si autorizare. Deoarece Biokontrol nu este acreditata sa certifice produsele de origine animala  aceasta conlucreaza cu Okogarantie din Germania, pentru ca prin  aceasta sa se ateste fermele de septel romane, avand ca rezultat si extinderea legaturilor asocietiei Bioterra in Europa. Bioterra colaboreaza cu organizatii similare din Rusia , Polonia, Lituania si Macedonia.

Bioterra continua sa organizeze seminarii despre agricultura ecologica dupa model elvetian, conduse de experti in domeniu. Aceste seminarii sunt sustinute in zece asezari de pe tot cuprinsul Romaniei. Printre partenerii locali romani se includ Universitaea de ªtiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Npoca si ANCA (Agentia Nationala pentru Consultanta Agricola), care distribuie revista ''Bioterra'' si ''Ghidul de Agricultura Organica'' in 41 de tari.

Pentru mai multe informatii:
Bioterra
3442 Luna de Sus nr. 376
Jud. Cluj, Romania
tel: + 40 264 266 606
fax: +40 264 266 709
email: bioterra@internet.ro

Articole asemănătoare

  • Plantele decorative de interior si sanatatea

    Cercetari stiintifice asupra plantelor si substantelor toxice au demonstrat capacitatea unor plante de a micsora efectul toxic al unor substante prezente adesea in interiorul locuintelor si in mediile industriale. Studiul a fost facut in SUA de catre Asociatia ALCA - Associated Landscape Contractors of America.

  • Fenomenul de ecoturism in Romania

    Termenul de ecoturism desemneaza, conform adoptarii si promovarii de catre Asociatia de Ecoturism din Romania (AER), "o forma de turism in care principala motivatie a turistului este observarea si aprecierea naturii si a traditiilor locale direct legate de natura."

  • Ceaiul verde si boala Alzheimer

    Conform unui studiu recent realizat de Universitatea din South Florida in colaborare cu Centrul Alzheimer, Institutul National de Afectiuni Neurologice si Asociatia Alzheimer din Statele Unite ale Americii, un component al ceaiului verde, despre care cercetatorii cred ca are un rol important in lupta impotriva cancerului, ar putea proteja creierul de distrugerile provocate de boala Alzheimer.

  • Bilantul proiectului Pamant curat - om bogat!

    Asociatia ALMA-RO a prezentat bilantul proiectului Pamant curat, om bogat!, desfasurat in perioada ianuarie-octombrie 2006. Principala sa tema a fost respectarea codului de bune practici agricole si a politicilor de mediu europene care vizeaza normele de aplicare a fertilizantilor chimici in agricultura

  • Un pastarnac a fost declarat cea mai urata leguma

    Neobisnuitul concurs al legumelor urate este organizat anual, in Marea Britanie, de asociatia National Trust, care isi propune astfel sa dea o sansa si acelor legume care au un gust extraordinar dar sunt respinse datorita aspectului.


Warning: fopen(cache/bf3483dcfb2c0054c518453068d97cee) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139