Ceaiul verde si boala Alzheimer

 

 Conform unui studiu recent realizat de Universitatea din South Florida in colaborare cu Centrul Alzheimer, Institutul National de Afectiuni Neurologice si Asociatia Alzheimer din Statele Unite ale Americii, un component al ceaiului verde, despre care cercetatorii cred ca are un rol important in lupta impotriva cancerului, ar putea proteja creierul de distrugerile provocate de boala Alzheimer.

Cercetatorii au injectat unui soricel de laborator un antioxidant continut in ceaiul verde, iar rezultatul a fost scaderea producerii de beta-amyloide, o proteina responsabila pentru producerea tesutului care blocheaza creierul, la pacientii cu Alzheimer. Dupa cateva luni de injectii, tesutul daunator a fost redus cu pana la 54%. Trebuie mentionat ca soricelul de laborator folosit in acest experiment a fost programat genetic sa dezvolte boala Alzheimer.

Alzheimer este o afectiune degenerativa progresiva a creierului care duce treptat la pierderea accentuata memoriei si a capacitatilor intelectuale ale pacientului, fiind deseori asociata si cu tulburari de comportament. Boala, descrisa pentru prima data de neuropatologul german Alois Alzheimer, afecteaza milioane de oameni de pe intreg globul.

Consumarea pur si simplu a ceaiului verde nu duce la reducerea tesutului daunator, deoarece el contine alte componente care se pare ca anuleaza efectele benefice ale antioxidantului minune. Pasul urmator a fost realizarea unor pastile care contin componentul respectiv intr-o concentratie mare, iar pacientii care au fost supusi testelor nu au inregistrat efecte secundare majore.

Alte studii arata ca acelasi antioxidant poate fi responsabil pentru prevenirea anumitor tipuri de cancer si, mai mult, poate stopa raspandirea virusului HIV in corp.

Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Limonada cu ceai verde si miere

    Daca mierea este indulcitorul recomandat pentru cei care vor o alternativa sanatoasa la deja banalul zahar, ceaiul verde este plin de anti-oxidanti, ajuta la mentinerea echilibrului imunitar si chiar in timp ne mentine mai tineri si in forma. Asa ca o combinatie intre dulceata mierii, gustul putin astringent al ceaiului verde si lamaia cu multa vitamina C nu poate fi decat castigatoare. O limonada sanatoasa si mai ales delicioasa, cu sau fara gheata.

  • Ne poate dauna excesul de ceai verde?

    Indiferent ca este savurat mai des sau mai rar, din placere sau pentru anumite beneficii cunoscute, ceaiul verde are multe de oferit. Intre puterile sale multiple, functia de stimulare a metabolismului si capacitatea de prevenire a racelii ocupa un loc central.

  • Ceaiul verde, element esential in pastrarea sanatatii orale

    Ceaiul verde se obtine spre deosebire de ceaiul negru, din frunze nefermentate de Camelia sinensis. Efectele benefice ale ceaiului verde au fost cunoscute de milenii, in special in culturile tarilor asiatice.

  • Supa frantuzeasca cu ceapa verde si cartofi

    O supa usoara si cu un gust bogat este supa frantuzeasca cu ceapa verde si cartofi. Ceapa verde din compozitia supei are proprietati diuretice, purificatoare si stimulente asupra proceselor de regenerare ale organismului nostru.

  • Ceaiul verde si sucul de fructe ne scapa de bolile cardiace

    Ceaiul verde este recomandat de specialisti, fiind considerat foarte benefic pentru sanatate si totodata un bun tratament pentru dureri de cap si depresie, datorita proprietatilor sale antioxidante.