Aspartam, otrava dulce?

 Aspartamul se regaseste in gumele de mestecat fara zahar, in iaurturile cu foarte putine calorii si in multitudinea produselor dietetice. Acesta este un indulcitor chimic, care promite intr-adevar o alimentatie cu un continut foarte redus de zahar, dar ale carui efecte secundare sunt aprig dezbatute. In timp ce criticii sustin ca Aspartamul contine substante care pot provoca si dezvolta celulele canceroase, expertii au o alta parere, in ciuda efectelor secundare demne de luat in seama.

Descoperirea Aspartamului

Aceasta substanta a fost descoperita in 1965 din pura intamplare de catre chimistul James L. Schlatter. Acesta era in cautarea unui tratament impotriva ulcerului, insa a decoperit indulcitorul, care este compus cu ajutorul unor procese chimice si consta din proteine. Astfel, Aspartam contine patru calorii la un singur gram.

Puterea de indulcire a Aspartamului este de aproximativ 200 ori mai mare fata de cea a zaharului, de aceea sunt suficiente doze mai mici pentru indulcirea unui aliment. In ceea ce priveste tolerabilitatea acestei substante, cercetatorii nu s-au putut pune de acord mult timp. Prin urmare in Statele Unite ale Americii utilizarea Aspartamului de catre producatorii bauturilor carbogazoase a fost aprobata abia in anul 1983 dupa ce s-au facut o serie de teste. Zece ani mai tarziu a fost aprobat si in cazul altor bauturi si al produselor alimentare.

Pe piata din Germania Aspartamul a fost introdus in anul 1990, insa de atunci s-au efectuat si s-au publicat diverse studii, care desemneaza aceasta substanta ca fiind nociva.

Foto: 1

Articole asemănătoare

  • Smoothie de toamna cu lapte de migdale si cartof dulce

    Cartoful dulce este din pacate prea putin folosit in bucatarie, desi ofera organismului beta-caroten, este util si pentru a intari sistemul imunitar si este o excelenta sursa de fibre. In aceasta reteta, copt sau fiert, ofera note interesante si dulcegi intr-o bautura satioasa, consistenta.

  • Sos dulce-picant de ardei gras si ardei iute

    Combinatia intre gustul dulce al ardeiului gras si cel picant al celui iute face din acest sos o alegere perfecta pentru carnea rosie si nu numai. Puteti modifica dupa plac proportiile, si cum il puteti pregati cu 7-10 zile inainte se pastreaza bine la frigider, intr-un recipient inchis ermetic.

  • Ardeiul gras Etiuda, un soi dulce si usor de cultivat

    Atrage atentia de la inceput prin culoare, un galben spre portocaliu deschis, neobisnuit pentru aceasta leguma delicioasa, iar gustul va fi pe masura, foarte apreciat de cunoscatori: dulce, suculent, textura este crocanta, perfecta pentru salate sau conserve.

  • Cocktail cu bourbon, cacao si sirop de turta dulce

    Ingredientul secret si surprinzator este acest sirop de turta dulce, candva mai greu de gasit dar astazi prezent in oferta mai multor magazine, perfect pentru un cocktail dulce, cu o culoare intre auriu si aramiu, aromele fiind intense, puternice, de scortisoara, mirodenii, ghimbir, cu note putin picante. Perfect ca o provocare sau ca o regasire pentru cei care l-au mai incercat.

  • Smoothie tropical cu mango, cartof dulce si lapte de cocos

    O bautura cu gust tropical, dulceag, puternic, marcat de notele vegetale, in care un cartof dulce copt sau fiert da consistenta si volum.