Atentie la cele mai falsificate produse alimentare


Se spune ca lucrurile nu sunt mereu ceea ce par. Ati cumparat vreodata un produs a carui calitate sa dezamageasca profund dupa desfacerea ambalajului? Probabil ca da, si chiar daca nu va consoleaza, sa stiti ca nu sunteti singurii. Industria alimentara cu toate avantajele pe care le ofera are si lipsuri.  Sanatatea sufera enorm de pe urma acestor cvasi-alimente, motiv pentru care este esential sa avem notiuni teoretice de preventie pe acest subiect. Despre cele mai susceptibile produse a fi contrafacute de pe piata, in urmatoarele randuri:

Sucul natural de portocale – sucul de portocale ramane una dintre bauturile racoritoare cel mai des consumate, mai ales la micul dejun. S-a dovedit stiintific ca citricele, si portocalele in special, aduc multe beneficii sanatatii, gratie bogatiei de vitamine si minerale.  Din pacate, nu orice se pretinde pe piata suc de portocale este cu adevarat “natural”. Uneori, bautura este doar un amestec de sfecla de zahar, glutamat de monosodiu, acid ascorbic, sulfat de potasiu si coloranti. 

Cafeaua – Daca iti cumperi boabe de cafea si le macini acasa, vei avea parte de savoare in toate diminetile. In schimb, daca o vei cumpara macinata, si mai ales de unde si de la cine nu trebuie,  este posibil sa ai parte de o experienta neplacuta. Cateva “ingrediente” care si-au facut loc in cafeaua contrafacuta au fost:  cojile de cafea, porumbul, boabele de soia, praful de cicoare, faina de secara, faina de cartofi, semintele prajite, zaharul ars, glucoza si amidonul.

Laptele – Cand vine vorba despre consumul de lapte, se aduc o multime de argumente pro si contra. Calciul este esential pentru sanatatea oaselor, si este bine absorbit in prezenta magneziului si vitaminei D. Laptele ramane totusi printre produsele care se “falsifica” cel mai usor. Un studiu a dat la iveala lista neagra a ingredientelor: formaldehide, uree, peroxid de hidrogen, detergent, soda caustica, amidon, apa nepotabila, grasime de porc si seu de vita. Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntati definitiv la lapte, ci sa il achizitionati de la tara, dintr-o sursa sigura, sau dintr-un magazin de incredere.

Mierea – Orice discurs referitor la “aurul lichid” este de prisos. Mierea a fost intrebuintata din cele mai vechi timpuri, atat ca aliment cat si ca remediu impotriva unei palate largi de afectiuni. Pe cat de bine face mierea naturala, pe atat este de daunatoare cea contrafacuta. Mierea falsificata cu zaharina are gust dulce pronuntat, aproape lesinator. Cand gustul este usor caramelizat, inseamna ca mierea a fost amestecata cu zahar ars sau a fost incalzita direct pe flacara pentru fluidizare. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sunt capabile suplimentele alimentare sa ofere energie?

    Astazi, cand miturile despre alimentatie sunt la ordinea zilei, se intampla uneori sa avem indoieli si cu privire la cele mai evidente adevaruri. De pilda, sunt intr-adevar capabile suplimentele alimentare sa ne ofere energie?

  • Culoarea legumelor sanatoase de toamna: portocaliu

    Portocaliul nu este o culoare intalnita frecvent in natura, dar ea se asociaza in majoritatea situatiilor cu alimentele sanatoase. Toamna, cand frunzele palesc in nuante de orange, nutritionistii ne sfatuiesc sa facem recurs la cele mai importante trei produse de sezon: morcov, cartoful dulce si dovleac.

  • Povestea Crocusului olandez

    Genul Crocus apartine familiei irisului si numara aproximativ 90 de specii perene, adaptate la cele mai variate conditii din natura. Unele plante infloresc toamna, altele indeplinesc conditia de vestitori ai primaverii, iar o a treia categorie sfideaza chiar si cel mai rece anotimp.

  • Cum sa-ti hranesti familia sanatos

    Cu familia impartasim toate lucrurile bune si rele din viata, de la cele mai marunte pana la cele care ne marcheaza viitorul. Desi masa ar putea parea un moment nesemnificativ, regularitatea sa peste care nu se poate trece o pune mereu in centrul atentiei.

  • Mango - regele fructelor exotice

    Supranumit "regele fructelor", mango este unul dintre cele mai populare produse naturale ce se gasesc la tropice avand alaturi de savoare si gust incantator o multime de alte calitati.


Warning: fopen(cache/89643d22a3fe97fa8030487b12bbc6c0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139