Bame

Bame

Denumire stiintifica : Abelmoschus esculentus

 

Folosite mai ales in arta culinara a Europei de Sud - foarte populare in special in tari precum Turcia sau Grecia, unde intra in compozitia unor preparate traditionale - si in Orientul Mijlociu, bamele au inceput sa fie treptat tot mai apreciate de consumatorii din intreaga lume pentru aroma deosebita, usor de recunoscut.

 

 

Cultivate inca din secolul XII IdHr, in special in Egiptul antic, s-au raspandit pana in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, unde se consumau si semintele, care erau folosite, dupa macinare, ca un inlocuitor al cafelei. Mai tarziu bamele vor fi cultivate si in America de Nord, iar in prezent joaca in rol important in bucataria traditionala din Africa, India, Caraibe, America de Sud si nu numai.

 

 

Bamele reprezinta o sursa excelenta de vitamina C.  

 

Se gasesc in piete si hipermarket-uri, proaspete sau conservate. Pot fi folosite in supe si mancaruri, pot fi sotate, murate. Nu se fierb in exces pentru ca vor deveni cleioase.

 

retete culinare

 

Reteta de mancare de bame cu fasole verde

Pentru sase portii

 

1/2 kilograme de bame ( din conserva)

1 lingura ulei de masline

1 ceapa medie, taiata felii

1/2 kilograme fasole verde ( din conserva)

2 catei de usturoi maruntiti

1 cana de apa

1/2 lingurita sare

1/2 lingurita piper

1 conserva pasta de tomate

 

Bamele se spala si li se indeparteaza coditele. Se spala si se taie fasolea verde. Se introduc intr-un vas bamele si fasolea verde, se adauga apa, pasta de tomate, uleiul de masline, ceapa, usturoiul, sare si piperul, toate puse pe foc intr-un vas potrivit.  Puneti la foc mic si lasati 20 - 30 de minute, amestecand din cand in cand. Se serveste calda sau rece.

gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Orezul, un aliment dietetic

    Orezul este unul dintre alimentele nelipsite din orice regim alimentar special, recomandat in caz de boala, pentru scaderea in greutate sau pur si simplu pentru pastrarea sanatatii.

  • Bamele au nevoie de multa lumina

    Cand cultivam bame in gradina vom avea grija sa alegem o parcela in plin soare. In luna mai, spre sfarsit, se semana semintele pe brazde inaltate, de 1 metru inaltime. Vom lasa intre randuri o distanta de 70 cm, iar intre plante 20-25 cm. Pe masura ce se dezvolta se uda periodic si se indeparteaza buruienile

  • Retete cu ceapa si legume

    CEAPA UMPLUTA CU USTUROI, CEAPA UMPLUTA CU OREZ, GHIVECI FARA CARNE, LEGUME ASORTATE

  • Legumele in nutritie

    Legumele sunt alimente folosite in hrana omului sanatos si bolnav.