Beneficii remarcabile oferite vara de pepenele galben

 Din punct de vedere calendaristic, august este ultima luna de vara, iar lucrul acesta se cunoaste si din alimentele sanatoase ce ne sunt puse inainte. In aceasta perioada, chiar si fara ca cineva sa-si propuna a urma o dieta riguroasa, devine mai sanatos datorita alimentatiei de sezon bogate in produse naturale. In continuare vom starui asupra pepenelui galben, fara ca aceasta sa insemne ca nu exista multe alte fructe demne de atentie.

Parfumul si gustul sau il fac, intr-adevar, extrem de savuros, insa ceea ce-i confera un loc aparte in randul fructelor este valoarea nutrivita.  Cu un continut de 90% apa, fibre alimentare, potasiu, fier, vitaminele A, B, C, magneziu, fosfor, calciu din belsug si potasiu, pepenele galben este unul dintre cele mai bune surse alimentare antioxidante.

Studiile au aratat ca persoanele care consuma produse bogate in antioxidanti se confrunta cu un risc mai scazut de cancer. Chiar daca este dulce, pepenele galben mai ajuta in lupta cu diabetul, avand componente care sunt necesare in mentinerea echilibrului metabolic al diabeticilor. 

Doua felii consumate inainte de masa regleaza apetitul, pepenele galben avand calitatea de a potoli senzatia de foame. O portie de 200 g contine 80 de calorii, plus necesarul unei intregi zile de vitamine A si C, ceea ce il transforma intr-un aliment ideal pentru dietele de slabire. Pepenele galben este un bun hidratant si revigorant, ajuta la hidratarea si detoxifierea eficienta a organismului, putand fi consumat in acest scop in cure de o zi sau de doua zile pe saptamana, perioada in care se consuma exclusiv pepene galben.

Pentru a beneficia din plin de proprietatile sale nutritive din plin este bine sa fie consumat in stare proaspata, sau in salata de fructe cu putina branza feta sau menta. Din pepene galben se pot prepara deserturi, serbet, sucuri sau chiar supe. Pepenele galben mai poate fi savurat ca atare la micul dejun, alaturi de un iaurt.

Sursa foto: lucidfood.com 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Salata de vara cu pepene galben, mozzarella si jambon crud uscat

    Intr-o perioada perfecta pentru a va bucura de legumele si fructele verii iata o reteta in care gustul dulce, parfumat de pepene galben se intalneste cu cel de mozzarella si cel intens de jambon crud uscat.

  • Crinul asiatic Fata Morgana - mult galben pentru un spatiu mai vesel

    Fata Morgana este in fapt un soi hibrid originar din Olanda, remarcabil datorita inflorescentelor de mari dimensiuni, de un galben curat, puternic, amintind de cel al cojii de lamaie, pe care il veti intalni destul de rar in cazul crinilor.

  • Smoothie cu lamaie, menta si pepene galben

    O bautura plina de vitamine, antioxidanti si nutrienti, perfecta pentru zilele calduroase dar si pentru acele momente cand avem nevoie de un plus de energie si vitalitate. Ar putea fi primul smoothie pentru cei care nu au mai incercat o astfel de bautura pentru ca si gustul este puternic, dulce si delicios, iar contrastul intre dulceata de pepene galben, aciditatea lamaii si prospetimea mentei ii ofera note inedite.

  • Uleiul de peste. Prieten sau dusman?

    Uleiul de peste este cunoscut la scara mondiala drept un ingredient “minune”. Deseori nutritionistii il recomanda tinand seama de beneficii si mai putin de riscuri, in ciuda studiilor care au tras si semnale de alarma.

  • Pepenele galben: explozia sanatoasa de vitamine

    In supermarket-uri sau in piata diversitatea soiuriloe de pepene este mare. Pepenele galben poate fi usor