Beneficiile uleiului de cimbru

Cunoscut in lumea stiintifica sub numele de Thymus vulgaris, cimbrul a capatat de-a lungul timpului diferite intrebuintari in functie de regiunea si civilizatia in sanul careia a inflorit. Grecii antici il foloseau la prepararea tamaii pe cand romanii la prepararea bauturilor alcoolice si a branzei. In epoca medievala cimbrul era privit ca o planta datatoare de vigoare si curaj fiind adesea utilizata in scopuri magice.

Prin urmare, balsamul, gustul si mai ales calitatile medicinale i-au adus respectul si un loc fruntas nu doar printre condimente ci si printre plantele cu efect curativ. Cimbrul este traditional si in bucataria romaneasca fiind un ingredient esential care ofera savoare fripturilor si altor preparate. Cimbrul contine ulei esential prezentand  calitati antiseptice, antibacteriene si antioxidante.

Cea dintai utilizare a fost si este indreptata impotriva bolilor aparatului respirator si a racelii.  Cimbrul nu este folosit doar pentru a oferi gust, ci el intra si  in alcatuirea sapunurilor, insecticidelor,  pastei de dinti, anumitor produse cosmetice, parfumurilor sau unguentelor antiseptice. Uleiul de cimbru este utilizat in aromoterapie pentru a calma durerea si pentru a imbunatatii starea de spirit a pacientilor. 

Mai mult decat atat, studiile au aratat ca stimuleaza buna functioare a sistemului imunitar si ca rezultatele miraculoase inregistrate in tratarea oboselii cronice nu sunt rodul imaginatiei ci admit explicatii rationale. Uleiul de cimbru este un bun cicatrizant fiind folosit cu succes la regenerarea tesuturilor bolnave sau afectate.

Inainte de a utiliza uleiul de cimbru in orice forma a sa aplicati cateva picaturi pe piele. Daca la scurta vreme va apare in acest loc o eruptie, spalati cu apa din abundenta si renuntati sa-l mai folosi fiindca sunteti una dintre persoanele alergice la acest tip de substanta. 

Nu ingerati ulei de cimbru si nu il lasati la indemana copiilor fiindca in ciuda beneficiilor pe care le inlesneste, acesta ne cere sa fim totodata precauti. Conform ultimelor studii, nu se recomanda femeilor pe perioada sarcinii fiindca poate cauza retentia placentara.  

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Cartofi dulci sotati cu usturoi si cimbru

    Buni ca garnituri pentru pestele la gratar sau pentru fripturi la gratar sau cuptor, cartofii dulci sotati surprind prin notele picante si intense aduse de cimbru si usturoi.

  • De ce nu este recomandat sa prajim uleiul de masline?

    Beneficiile uleiului de masline au fost remarcate din vremea lui Hipocrate, cand fructele simbolizau pacea si gloria. Astazi, nutritionistii s-au incredintat prin studii ca uleiul de masline extra virgin poseda multiple proprietati benefice organismului.

  • Avantajele folosirii uleiului de susan

    Din motive demne de inteles, uleiul de susan a ramas doar apanajul bucatariei traditionale asiatice. In ciuda acestui lucru, nici rafturile magazinelor din Romania nu duc lipsa de acest produs, cunoscut fiind ca reprezinta o caramida temeinica la baza stilului sanatos de viata.

  • Calitatile de baza ale uleiului de argan

    Arganul (Argania spinosa) este o specie relicta de arbore care creste mai ales in sud-estul Marocului, din samburii caruia se prepara unul dintre cele mai rare uleiuri din lume.

  • Beneficiile uleiului de in

    Uleiul de masline se bucura in ultima perioada de foarte multa atentie si notorietate, astfel incat uitam de cele mai multe ori ca exista