Boli produse de ciuperci la leandru

LeandrulBolile leandrului

Leandul - Nerium oleander, se cultiva usor, avand flori de un colorit diversificat, care formeaza cime terminale. Se poate planta in pamantul din gradina, in regiunile calde, sau in vase mari. Se muta in martie intr-un compst fertilizat artificial si cu cioburi la baza vasului, necesar pentru un drenaj mai bun. Din mai pana in septembrie se uda pana la saturatie si se administreaza in apa de udat un ingrasamant la fiecare 2 saptamani. Pentru a se dezvolta corespunzator, aceste plante au nevoie de expunere la soare, la temperaturi de 18 °C si lumina puternica. Toamna si iarna necesita lumina puternica si temperaturi cuprinse intre 7 si 13 °C, iar compostul trebuie mentinut in permanenta umed.

Principalele boli se datoreaza unor ciuperci: Phillosticta nerii si Septoria oleandrina.

Phillosticta nerii provoaca boala numita "patarea frunzelor de leandru". In Romania boala a fost semnalata pentru prima data in anul 1934. Atacul se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete mici, de regula unghiulare si mai rar circulare, delimitate de o dunga subtire bruna. In mijlocul acestor pete, de culoare albicioasa, se formeaza mai ales pe partea inferioara a frunzelor picnidiile ciupercii, punctiforme, negre. Pe masura ce boala evolueaza petele se maresc se unesc si formeaza astfel zone de tesut bolnav, mari de pana la 1 cm diametru. Frunzele incep in scurt timp sa se usuce.

Pentru combaterea bolii se recomanda tratamente cu zeama bordeleza si masuri de igiena fitosanitara.

Septoria oleandrina produce boala "septorioza frunzelor de leandru". Boala a fost mentionata pentru prima data in Romania in anul 1943 in localitati din jurul Bucurestiului. Pe frunze apar pete de culoare albicioasa, circulare uneori colturoase, a caror marime variaza de la 1 mm pana la 1-2 cm diametru. Petele sunt bine conturate si se vad mai bine pe partea superioara a frunzelor. Pe suprafata lor se observa numeroase puncte negre, care nu sunt altceva decat picnidiile ciupercii.

Pentru combaterea bolii se recomanda aceleasi masuri ca si in cazul "patarii frunzelor"

Articole asemănătoare

  • Sos cremos de ciuperci

    Un sos cu gust intens de ciuperci (ideal este sa folositi ciuperci de padure), cremos si excelent pentru a completa carnea de porc sau de pui, alaturi de o salata de sezon.

  • Sos de ciuperci cu smantana

    Versatil si aromat, recomandat felurilor din legume fierte sau la cuptor, usor de preparat, este un sos ce are nevoie de ciuperci de calitate, cu gust intens, puternic.

  • Supa-crema de ciuperci

    O reteta pentru care puteti alege orice fel de ciuperci, rezultatul va fi la fel de bun.

  • Retete dietetice. Pui cu lamaie si sos de ciuperci

    Pentru cei care vor sa se bucure de o reteta dietetica cu o preparare simpla si cu un gust delicios pot gati reteta de pui cu lamaie si sos de ciuperci.

  • Supa de ciuperci cu avocado

    O supa calda pentru zilele reci de iarna este binevenita. Asadar va invitam sa degustati supa de ciuperci cu avocado.


Warning: fopen(cache/a05d0aff8a4b085e35ea53306ff7159c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139