Bucataria mediteraneana: vinul

In tarile din spatiul mediteranean – Spania, Portugalia, Franta, Italia - vinul joaca un rol foarte important si este nelipsit de la masa. Indiferent ca este vorba de vinul rosu sau cel alb, alegerea este numai a noastra, tine de propriul gust.

 In multe regiuni ale acestor locuri minunate exista intinderi mari de vita de vie, foarte cunoscute in intreaga lume. Spre exemplu, in Franta Bordeaux si Burgund, in Italia Chianti, in Spania Rioja. Aici oamenii obisnuiesc sa inchine si sa deguste cate un pahar la fiecare masa. Vinul reprezinta aici bautura “cotidiana”, nefiind considerat o placere rara sau exclusivista.

Preparatele mediteranene au specificul lor si sunt condimentate diferit. Astfel fiecarui preparat i se potriveste un anume sortiment de vin, in functie de condimente, de mirodenii, insa si de carnea folosita. De pilda, preparatelor cu busuioc li se potrivesc vinurile usoare, insa celor din carne cu maghiran sau braneturilor condimentate vinurile “puternice”. Unul din vinurile cu precadere tari si foarte aromat provine din Grecia si se numeste “Retsina”.

Un alt aspect demn de stiut, cand este vorba de alegerea vinului, este importanta consumului de vin regional. Daca servim Risotto cu ciuperci cel mai potrivit ar fi un vin dintr-o regiune italieneasca.

 

Sursa foto

A.V.

Articole asemănătoare