Cadem zilnic in capcana aromelor

Daca ne gandim la iaurtul cu fructe, cu capsuni spre exemplu, mintea ne fuge numaidecat la iaurtul cremos care contine fructe zemoase. Chiar si ambalajul de pe cutii ne sugereaza acest lucru. Din pacate aceasta aroma provine de cele mai multe ori din laboratorul de chimie si nu direct din natura.

Astfel producatorii economisesc sume mari de bani, chiar daca substantele introduse in produs nu contin substante sanatose, vitale sau cel putin naturale.

Cu cat este mai prelucrat un produs, cu cat sunt introdusi mai multi inlocuitori, cu atat mai mica este valoarea nutritiva. De aceea expertii ne sfatuiesc sa cumparam produsele cat mai “simple”, cat mai neprelucrate. Regula de baza este urmatoarea: cititi cu atentie lista cu ingrediente de pe ambalaj! Daca sunt inscriptionate denumiri precum “aroma”, “praf”, “aroma” sau “produs” este vorba de obicei de aditivi.

In cazul in care pe ambalaj scrie “aroma naturala” nu trebuie sa ne lasam pacaliti, deoarece acest lucru nu inseamna ca iaurtul respectiv contine fructe adevarate. “Aroma naturala” inseamna pentru consumator, ca aceasta exista si in natura si ca substantele de baza din care a fost preparata sunt naturale.

In alimentatia noastra de zi cu zi se poate sa existe si arome produse in mod artificial in laboratoare.  Insa cum ne putem feri de branza care nu este 100% naturala sau de sunca neinjectata din pizza? Cum putem recunoaste alimentele care nu contin chimicale si  care au ingrediente sanatoase? Ei bine, din pacate nu avem cum, decat daca vom cumpara alimente din raioanele inscriptionate cu eticheta “Bio” sau daca vom citi cu atentie ingredientele din care sunt preparate.

Sursa foto

A.V.


Articole asemănătoare

  • Ce sunt fitonutrientii

    Ne place sa mancam fructe si legume, crude sau in retete complicate sau surprinzator de simple, dar cati dintre noi stim ca astfel, in afara de vitamine, minerale si substante nutritive organismul nostru primeste in fiecare zi aparent misteriosii compusi chimici din plante, cunoscuti de cercetatori sub numele de fitonutrienti?

  • Rosiile pentru sanatate

    Cum are multa vitamina C doar o rosie de dimensiuni medii pe zi ne ofera pana la 40 la suta din necesarul zilnic, in vreme ce vitamina K, despre care se vorbeste mai putin, este utila pentru a regla tensiunea arteriala

  • Floarea-soarelui in medicina naturista

  • Dieta alcalina – sanatate si vitalitate

    Prin schimbarea alimentatiei si introducerea in meniul zilnic a cat mai multor legume si fructe alcaline organismul capata mai multe energie si vitalitate, pierde in mod natural si sanatos din greutate, reduce simptomele unor boli cronice si, in ansamblu, creste calitatea vietii

  • O vara sanatoasa cu smoothie de citrice

    Constituind o sursa importanta de vitamine si minerale, citricele au facut in mod firesc deliciul oamenilor vreme de sute de ani. Plantele din grupa citricelor sunt arbusti fructiferi dintre care cei mai raspanditi ca plante de interior sunt lamaiul, mandarinul si portocalul.


Warning: fopen(cache/9274281ca61dbbbe695fd9f547196184) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139