Caju, un fruct sanatos

- Originar din Brazilia, caju-ul, membru al aceleiasi familii din care face parte fisticul si fructul mango, a fost considerat mereu foarte pretios datorita lemnului pretios si fructelor cu un gust inconfundabil.

Miezul de caju, o samanta care creste la baza fructului care are forma unei pere, inafara de a fi foarte bun la gust este benefic si pentru sanatate.

Este recomandat de nutritionisti ca ingredient sanatos in cadrul unor diete, fie ele pentru slabit sau tonifierea organismului, datorita continutului scazut de grasimi. In comparatie cu nucile de pecan, alunele si nucile, caju are si un continut bogat de proteine, fibre, potasiu, fier si zinc.

De asemenea, laptele din caju este un bun substitut pentru laptele de vaca. In cantitati moderate o alimentatie sanatoasa este completata de acesta.

Fructele sunt utilizate pentru consum, ca ingredient principal pentru sucuri, dulceturi si dulciuri. Acestea au un rol important si in bucataria tailandeza, indiana sau chineza.

Pe langa proteine, fibre, potasiu, fier si zinc in compozitia caju-ului se regasesc si vitaminele din complexul B, vitamina E. Grasimile compuse din acid oleic continute sunt benefice pentru sistemul cardiovascular, iar substantele minerale reduc tensiunea arteriala, protejand totodata si sistemul osos.

Articole asemănătoare