Gradinamea.ro Homepage Adauga la favorite Seteaza homepage
Demo magazin virtual Publicitate:

Printeaza acest articol Recomanda acest articol

Caldaruse in culori si forme deosebite

caldaruse

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

Denumire stiintifica: Aquilegia vulgaris

Denumiri comune: Caldarusa, Boneta bunicii

Familie: Ranunculaceae

Origine: Europa

 

Aspect si prezentare: Planta perena erbacee, cu crestere rapida, dezvolta tufe bogate de frunze  cu tenta albastrie, trilobate, cu margini dantelate si rotunjite, cu aspect asemanator ferigilor. Din mijlocul frunzelor se inalta tije subtiri, de 30-40 cm, ce sustin buchete de flori, in culori variate si avand forma specifica, evidentiata prin mici pinteni.

 

Conditii de ingrijire/cultivare:

Caldarusele sunt flori perene, de gradina, ce tolereaza bine zonele umbrite, dar prefera locatiile cu lumina intensa. Insuficienta luminii face ca planta sa dezvolte frunzis masiv in detrimentul infloririi.

 

Iubesc caldura, insa prefera temperaturile moderate. Arsita face ca florile sa se treaca repede si frunzisul sa se usuce pe margini.

 

Au nevoie de un substrat bine drenat, nefiind pretentioase in ce priveste calitatea acestuia. Tolereaza la fel de bine pamanturile acid cat si pe cele alcaline, solurile bogate, humoase, dar si pe cele sarace si nisipoase.

 

Sunt setoase, mai ales in perioada infloririi, avand nevoie de udari periodice si abundente. In restul anului solicita foarte putina apa, excesul de umiditate din substrat ducand la putrezirea radacinilor.

 

Fertilizarea se poate face toamna, prin imbogatirea pamantului din gradina, cu un strat subtire de ingrasamant natural.

 

Desi florile in sine nu dureaza prea mult, perioada de inflorire tine din mai pana in iulie, in primaverile calduroase, putem vedea Caldaruse inflorite chiar de la jumatea lunii aprilie.

 

caldaruse de gradina

 

Inmultirea se realizeaza cel mai adesea din seminte. Acestea se insamanteaza in rasadnite, in februarie-martie, sau direct in gradina, la inceputul lunii aprilie. Aquilegia se mai poate inmulti si prin despartirea tufelor, dar procedeul nu este recomandat, intrucat planta suporta greu transplantarile.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Rupeti florile ofilite si udati regulat in perioada calduroasa, pentru a facilita formarea bobocilor si a prelungi viata plantelor.

 

Alegeti varietati cat mai diferite, ca forma si culoare, pentru a oferi un aspect cat mai frumos gradinii dumneavoastra. Exista varietati pitice, de rocarie, intr-o singura nuanta (de obicei albastru inchis) care se pot combina cu varietati cu flori in doua culori, cu flori simple sau chiar duble.

 

Specii si varietati: A.alpina (cu flori intr-o singura nuanta de albastru inchis), A.atrata (cu flori vinetii, aproape negre), A.aurea, A.barbaricina, Abertolonii, A.brevistylla (cu flori mici), A.caerulea (petalele exterioare de culoare bleu deschis si corola interioara alba; este si emblema florala oficiala a statului Colorado), A.canadensis (caldarusa canadiana, florile au culoare rosie), A.chrysantha (cu flori galbene cu pinteni lungi), A.desertorum, A.dinarica, A.elegantula, A.flabellata, A.formosa (cu flori rosu cu galben), A.grata, A.japonica, A.lactiflora, A.longissima, A.micrantha, A.nuragica, A.pubescens, A.pubiflora, A.saximontana (caldarusa de rocarie sau de munte), A.viridiflora.

 

Iunie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Alte articole

Dieta de iarna, bogata in vitamine si minerale
Chiar daca in luna ianuarie fructele si legumele sunt trecute de ceva vreme, nu inseamna ca trebuie ca pe intreaga perioada a iernii sa neglijati dieta sanatoasa pe care o urmati.
Amenajarea gradinii: jocul creativ cu plante, culori si forme
Meditereanean sau asiatic? Contrastant sau nu? In cele ce urmeaza va vom da cateva sfaturi raspunzand la cele mai frecvente intrebari cu privire la amenajarea corespunzatoare a gradinii si la ce se poarta in acest domeniu
Piersicile si prunele in lupta cu cancerul
Conform celor mai noi studii piersicile si prunele nu sunt doar fructe dulci, aromate, gustoase, bogate in vitamine si nutrienti folositori pentru un organism sanatos.
Bonsaiul, istorie si arta cu insemnatate in case si gradini
Bonsaiul, o forma de arta din Orient ce recreeaza natura in miniatura si ofera un aer unic oricarei locuinte.
Limonium sinuatum - pentru decor cu flori uscate
Nelipsita din decorurile cu flori uscate, dar utilizata foarte des si in aranjamente cu flori proaspete, Limonium sinuatum este apreciata pentru inflorescentele sale deosebite, in culori variate, dispuse in ciorchini rasfirati.