Dieta de iarna, bogata in vitamine si minerale

 Chiar daca in luna ianuarie fructele si legumele sunt trecute de ceva vreme, nu inseamna ca trebuie ca pe intreaga perioada a iernii sa neglijati dieta sanatoasa pe care o urmati. De asemenea nici nu inseamna ca va trebui obligatoriu sa treceti pe la raioanele cu alimente congelate.

Cel mai potrivit ar fi sa va ganditi ca vara este anotimpul cel mai bun pentru a va bucura de recompensele naturii, fara sa treceti cu vederea ce are de oferit iarna si ale sale luni reci.

Alimente de iarna bogate in nutrienti:

Conopida - contine mult acid folic, fibre si fitochimicale. Chiar daca pe intreg parcursul anului gasim conopida proaspata, cea crescuta intr-un mediu rece este mai gustoasa. In stare proaspata rezista in frigider si pana la doua saptamani.

Varza - la fel ca si conopida, este disponibila si iarna. Contine vitamina A si vitamina C. Ca aliment putem spune ca este foarte flexibila deoarece poate fi consumata atat cruda cat si prajita.

Broccoli - are un continut bogat de vitamina A, vitamina K, acid folic, fibre, magneziu, potasiu si luteina. Alegeti acele sortimente cu o tulpina firma si un buchet frumos colorat verde. Evitati orice broccoli care prezinta semne de ingalbenire.

Ciupercile - sunt o sursa cheie de riboflavina, niacina si seleniu. Cand cumparati ciuperci urmariti-le pe cele carnoase si uscate. Evitati-le pe cele cu un aspect umed, nedefinit si cu pete negre.

Cartofii dulci - sunt o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C, B6, fibre, cupru si potasiu. 

Ridichiile albe- se gasesc in comert in diferite forme si culori, specifice soiului din care fac parte. Varietatea alba este disponibila intreg anul, insa aroma cea mai puternica o au toamna si iarna.

Ridichiile nu sunt bogate in calorii si au un continut bogat de vitamina C, potasiu si acid folic. Sunt cunoscute pentru proprietatile de a vindeca indigestia si de a contribui la insanatosirea plamanilor, fiind de altfel si un bun tratament expectorant.

Feniculul - este recomandat pentru consum in special de la venirea toamnei pana primavara. Adauga aroma oricarei mancaruri de sezon.

Perele - sunt o sursa excelenta de fibre alimentare si o sursa buna de vitamina C. Fibrele se regasesc in coaja fructului, iar vitamina C in miezul acestuia. De asemenea au si un continut bogat de acid folic, un ingredient natural ce s-a demonstrat ca este foarte sanatos pentru femeile insarcinate deoarece protejeaza copilul de afectiuni destul de grave. Perele se pastreaza pe timpul iernii in pivnite, invelite in foite de hartie si de aceea putem gasi pere autohtone in piete.

Portocalele - sunt o sursa buna de Vitamina C, acid folic si fibre.

Strugurii - sunt foarte sanatosi si contin vitamina C precum si fibre. In mod traditional sunt pastrati in anumite conditii peste iarna sau pot fi cumparati strugurii adusi din import.

Ananasul - este o sursa buna de vitamina C si fibre. Alegeti fructele care desi au dimensiuni mici sunt mai grele si au frunze verzi.

Rodia - o alta sursa de vitamina A si vitamina C. Cautati fructele cu piele stralucitoare. Semintele pot fi folosite atat pentru sucuri sau deserturi cat si pentru salate.

Foto: 1

Articole asemănătoare

  • Despre fragi – gustosi si sanatosi

    Fragul, cu un gust mai bun parca decat oricare altul, este o comoara pentru sanatate. Tufele de fragi pot ajunge la maturitate la o inaltime de 20 de centimetri, incep sa infloreasca din luna aprilie, iar fructele se coc din luna mai pana spre sfarsitul lui iulie. Fragii sunt bogati in vitamine si minerale, contin vitaminele A, B1, E, C, B2, dar si potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier si fosfor

  • Supa crema de ardei gras rosu

    Pentru vremea mai rece de afara este potrivit sa serviti o supa calda, bogata in vitamine si minerale. Va invitam sa pregatiti o supa gustoasa de ardei gras rosu.

  • Salata de sezon: nuci, pere si legume

    Salatele special preparate pentru sezonul rece reprezinta alimentatia potrivita si sursa bogata in vitamine si minerale necesare oricarui organism. Cu cat mancam mai multe legume si fructe sanatoase

  • Ghiveci gustos de vinete

    Bogate in vitamine si minerale, vinetele sunt o hrana excelenta ce trebuie inclusa in alimentatia noastra de zi cu zi. Asadar, preparatele pe baza de vinete au o aroma aparte si sunt eficiente pentru reducerea colesterolului.

  • Natura, resursa miraculoasa de vitamine si minerale

    Cu totii stim ca este mult mai bine sa mancam fructe si legume decat sa luam cateva pilule ce contin vitamine si minerale. Ce ar trebui sa stim insa mai exact este aportul pe care il aduc fructele si legumele comparativ cu pilulele si bineinteles procesul de metabolizare.