Cartofii, prieteni sau dusmani ai sanatatii?

Foto: wellsphere.com

Cartoful este unul dintre cele mai consumate legume la nivel mondial datorita gustului placut  si a feluritelor moduri in care poate fi utilizat in alimentatie. In termenei stiintifici se numeste Solanum tuberosum, face parte din familia Solanaceelor si este o planta erbacee.

 

Cartofii nu beneficiaza de un renume bun asemenea altor alimente vegetale pentru ca cel mai frecvent sunt consumati preparati intr-un mod care dauneaza organismului nostru, nu pentru ca ar fi prin natura lor daunatori.

 

Din contra, cartofii sunt importanti pentru sanatate mai mult decat cred multi dintre dumneavoastra. Nutrientii pe care ii contin sunt superiori din punct de vedere cantitativ caloriilor si carbohidratilor pentru care au fost deseori aratati cu degetul.

 

Tuberculii au un continut bogat de vitamina C, vitamina B6, mangan, cupru, fosfor si fibre vegetale esentiale sistemului digestiv. Fiind produse usor de digerat, consumul lor este recomandat atat celor ajunsi la maturitate cat si tinerilor cu stomac sensibili deoarece inlesneste procesele digestive si contribuie rapid la imbogatirea organismului cu substante nutritive.

 

Cartofii s-au dovedit foarte eficienti in cazul inflamatiilor, atat a celor interne cat si a celor externe, insa rareori sunt folositi in scopuri medicale.

 

Pentru sportivi sau alte persoane care doresc un aliment capabil sa le furnizeze o cantitate mare de energie, cartoful reprezinta optiunea ideala. Nu este o gluma, energia furnizata este stocata in muschi si ficat sub forma de glicogen  urmand a fi utilizata in timpul exercitiilor obositoare prelungite.

 

Vitaminele C, B si complexul de minerale fac din cartof un produs eficient si frecvent intrebuintat pentru ingrijirea tenului. Pasta obtinuta din cartofi zdrobiti amestecata cu miere daca este aplicata la nivelul fetei elimina acneea, arsurile si petele inestetice, hidratand tenul in porfunzime.

 

Fie ca va vine sau nu sa credeti, cartofii au legatura directa si cu starea de sanatate a celor mai importante organe din organism: inima si creierul.

 

In primul rand amintim ca tuberculii de cartof actioneaza asupra tensiunii arteriale ridicate reducand riscul atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale.

 

Pentru a functiona in conditii normale creierul are nevoie de un nivel optim de glucoza,  oxigen, vitamina B si de aminoacizi si unele tipuri de acizi grasi (omega 3). Cartofii pot satisface o mare parte dintre aceste cerinte de aceea prezenta lor in alimentatie este cat se poate de necesara.

 

Succesul oricarei diete sanatoase consta in diversitatea si calitatea produselor nu in cantitatea acestora, de aceea ar fi bine sa nu eliminati din alimentatia dumneavoastra saptamanala cartofii. 

 

Articole asemănătoare

  • Tarte cu branza feta si rosii

    Un aperitiv pentru o masa alaturi de prieteni sau un fel principal atunci cand vrem ceva potrivit pentru vara, cu note mediteraneene, tartele cu feta si rosii sunt usor de preparat si delicioase.

  • Legume si fructe pentru un par mai sanatos

    Portocalele: pentru un par sanatos aveti nevoie de vitamina C, de multa vitamina C. Si cel mai simplu si sanatos este ca in locul unui drum la cea mai apropiata farmacie sa incepeti sa mancati cat mai des portocale, dar si alte citrice, ca gustare, desert sau sub forma de suc.

  • Salata in stil andaluz

    Consistenta si inedita prin amestecul de rosii, orez si ardei gras. Poate deschide o masa intre prieteni sau poate fi o cina gustoasa

  • Cele mai bune surse vegetale pentru sanatate

    Crude sau gatite, ca garnitura, gustare sau parte din reteta preferata, legumele sunt surse de vitamine, minerale si sanatate pe care nu le putem ignora. Varietatea de gusturi, soiuri, culori si gusturi va ajuta sa nu va plictisiti de aceleasi feluri de mancare, si cu cat includeti mai multe fructe si legume in regimul alimentar obisnuit cu atat mai repede veti simti beneficiile pentru sanatate. Iar unele legume sunt surse vegetale de sanatate pe care nu trebuie sa le ignorati.

  • Depozitarea cartofilor in gospodarie

    Pentru cartofii cumparati din supermarket spre a fi consumati in cateva zile, modul de depozitare in gospodarie este lipsit de importanta.