Case traditionale in Delta Dunarii

Arhitectura traditionala, tehnici de constructie prietenoase cu mediul si energia alternativa sunt propunerile anuntate de ministrul mediului Sulfina Barbu pentru Delta Dunarii. Constructiile recente din aceasta regiune protejata se remarca printr-un dezacord tipator de imagine cu natura (inca) salbatica a rezervatiei biosferei Delta Dunarii. Geamurile termopan, zugravelile in culori aprinse si acoperisurile din tabla ondulata vor disparea din peisaj.  Casele vor fi acoperite cu stuf sau tigla, vor fi zugravite in culori naturale si nu vor avea mai mult de doua etaje. Pentru obtinerea energiei electrice si incalzirea apei vor fi recomandate enrgiile curate, cum ar fi cea eoliana sau cea solara. Gardurile nu vor fi mai inalte de 1,8 metri iar suprafetele vitrate ale caselor vor fi reduse.

 

Autoritatile vor elabora un model de arhitectura care va respecta specificul local si va fi obligatoriu pentru proprietarii din Delta.  In acest sens, va exista un termen limita pana la care acestia vor trebui sa faca modificarile dupa propunerile arhitectilor.


Ministrul mediului Sulfina Barbu, invitata la Antena 3

Articole asemănătoare

 • Tratamente naturiste cu rachitan

  Cu actiune astringenta, cicatrizanta, antiseptica, se folosesc de la rachitan partile aeriene, recoltate in perioada de inflorire, din iunie pana in septembrie

 • Aria Protejata Poda, Bulgaria

  Aria Protejata Poda se gaseste la cativa kilometri departare de Bourgas, pe drumul catre Sozopol. In ciuda dimensiunilor reduse, este una dintre cele mai apreciate atractii bulgare aflate pe litoralul Marii Negre si poate constitui oricand un popas pentru turistii romani.

 • Stiuca cu cartofi fierti

  Stiuca este unul dintre cei mai spectaculosi pesti care traiesc in tara noastra. Foarte raspandita in Delta Dunarii, in apele de ses si in lacurile de acumulare, aceasta poate depasi lungimea de 1 m.

 • Ciorba lipoveneasca de peste

  Pentru persoanele care adora gustul de peste si mancarurile preparate cu acesta, va prezentam o reteta nemaipomenita de ciorba lipoveneasca de peste cu leustean verde si mujdei de usturoi.

 • Obligeana, izvor de sanatate

  Obligeana, dupa numele sau stiintific Acorus calamus L., este o specie erbacee utilizata in medicina naturista, originara din indepartata Indie, care iubeste apele statatoare si locurile mlastinoase.