Cataif rustic cu umplutura de mere

Ingrediente:
 
un kilogram de mere rosii, acrisoare, cat mai coapte
600 g taitei 
esenta de vanilie 
300 ml lapte
200 g zahar
100 g unt
 
Mod de preparare: merele se aleg cu grija, se spala, se taie in sferturi si se indeparteaza samburii si coditele. Se taie betigase precum cartofii pentru prajit (chiar mai subtiri, daca se poate), cu sau fara coaja, dupa preferinte, se presara intr-o cratita cu jumatate din cantitatea de zahar si se lasa la temperatura camerei 45 - 60 de minute, pana se inmoaie putin si incep sa lase lichid. Intr-o tava de dimensiuni potrivite, bine unsa cu unt se pun taiteii si deasupra lor merele in strat subtire. Se baga in cuptorul bine incins dupa se s-a adaugat jumatate din lapte si se lasa 20 - 30 de minute la copt, verificand din cand in cand. Cand este aproape gata se toarna restul de lapte amestecat cu zahar si putina esenta de vanilie si se mai lasa la cuptor aproximativ 10 minute. Se serveste doar dupa ce s-a racit bine.

Foto: publicdomainpictures.net 

Articole asemănătoare

  • Cocktail cald cu scortisoara, gin si suc de mere

    Perfect pentru zilele friguroase de iarna, amestecand intr-un singur pahar aroma sucul de mere cu notele exotice de scortisoara si cele de ienupar ale ginului (alegeti unul de calitate), este un cocktail ce se bea cald, chiar fierbinte, pentru a-si dezvolta mai bine gusturile.

  • Suc fierbinte de mere si morcovi cu mirodenii

    La prima vedere ar fi doar un suc de mere si morcovi, o combinatie devenita clasica, dar in combinatie cu mirodeniile exotice si baut fierbinte va capata un alt gust si noi note interesante.

  • Cocktail cu cidru de mere, vanilie si votca

    Un cocktail perfect pentru zilele reci sau pentru sarbatorile de iarna, in care aroma dulceag-exotica de scortisoara intalneste gustul acid si proaspat al cidrului de mere, baza fiind votca alaturi de eleganta vaniliei.

  • Cartofi cu umplutura de branza de vaci

    In loc de cartofi la cuptor cu branza de vaci puteti incerca o varianta putin mai dificila (secretul reusitei este sa alegeti cartofi mari, dar si de calitate), dar mai gustoasa.

  • Retete gustoase pentru zile speciale. Porc cu sos de mere si smantana

    Pentru zilele speciale, retetele gustoase sunt potrivite. Va propunem sa incercati o astfel de reteta preparand-o pe cea de porc cu sos de mere si smantana.