Ce deosebeste vegetarianismul de veganism?

Stiinta alimentatiei, Nutritia, utilizeaza o terminologie simpla dar care nu este lipsita de subtilitati. Deseori persistam in conceptii eronate, asa cum se intampla cand socotim de pilda vegetarianismul echivalentul veganismului. Sa explicam pe intelesul tuturor apropierea si divergentele care exista intre cei doi termeni.

Atat primul cat si celalalt presupun in viziuna generala o alimentatie sanatoasa, bazata pe produse din natura, de unde si denumirea lor.  Vegetarianismul este o dieta, prin urmare poate fi redusa la toate acele alimente si obiceiuri culinare care ne sunt de folos pentru a fi sanatosi. Proteinele care in mod obisnuit ar fi venit de la carne sunt furnizate de soia, fasole, mazare, cereale, nuci, etc., dar si de lapte si oua in formele usoare ale dietei. 

Un studiu a aratat ca dietele vegetariene duc la consumarea unor cantitati mai mici de apa si energie (pentru prepararea mancarurilor), comparativ cu dieta normala, care include carne.

Veganismul este si el o dieta, intr-adevar,  dar si un stil de viata fundamentat pe convingeri morale care vizeaza protectia naturii. Veganismul interzice folosirea a orice fel de produs animal, deopotriva in alimentatie ori in imbracaminte (haine din piele, haine din balna, din matase), accesorii (lumanari, sapunuri cu grasimi animale) etc.

Mierea incalca principiile vegane?

Mierea naturala este unul dintre cele mai sanatoase si apreciate produse. Intrebarea care se poate pune este daca si aceasta incalca principiile vegane. Raspunsul este afirmativ, deoarece in obtinerea ei omul abuzeaza de "munca" harnicelor vietati.

Totusi, in ciuda provocarilor pe care le ridica, veganismul a inceput sa aiba din ce in ce mai multi adepti, iar aceasta mai ales ca promite o scadere in greutate si beneficii pentru organism.
 
Indiferent de calea pe care veti dori sa o incercati, se cere mult pragmatism de la dumneavoastra intrucat marile schimbari din alimentatie pot fi urmate si de lucruri nefavorabile. Multe persoane se simt epuizate dupa ce renunta la produsele din carne fiindca nu reusesc sa asigure necesarul de proteine organismului. 

Sursa foto

I. C.  
  

Articole asemănătoare

 • Milady Rose

  Cu o inaltime de circa 25-30 de cm la maturitate si flori mari, rotunde, asemanatoare cu niste sfere de un roz palid, cu o forma si dispunere a petalelor ce ar aminti de mult mai cunoscutele crizanteme, Milady Rose este o varietate de ochiul-boului cu adevarat surprinzatoare.

 • Trandafirii Orange Sensation

  Un soi ce dateaza din 1961 (o creatie ce poarta semnatura De Ruiter Innovations), an dupa care a fost adoptat cu entuziasm de cultivatorii cu experienta, Orange Sensation surprinde placut nu doar prin culoarea florilor, ci si prin parfumul dulce, neasteptat de puternic fara sa fie deranjant.

 • Narcisele Art Design

  Narcisele sunt unele dintre cele mai populare flori pentru gradinarii cu experienta sau pentru incepatori: sunt ieftine, usor de gasit, plantat si intretinut, au culori vii, sunt neasteptat de rezistente pentru plante aparent fragile, si schimba radical o incapere daca sunt cultivate in ghivece si jardiniere sau o gradina ce avea nevoie de o improspatare cromatica.

 • Gladiole Black Sea

  Daca va plac gladiolele aceasta varietate poate fi alegerea perfecta pentru coloritul mai putin obisnuit, ce trece gradual de la un maro lucios, catifelat la exemplare de un rosu inchis sau visiniu.

 • Trandafir teahibrid Osiria

  Un soi de trandafir ce surprinde placut de prima oara prin frumusetea aparte a florilor sale, mari si cu petale in doua culori diferite, intense, puternice.