Ce vitamine au fructele pe care le consumam?

Ce vitamine au fructele consumate?Fructele se caracterizeaza prin bogatia lor in apa, glucide, celuloza, saruri minerale, vitamine si diverse arome. Ele se clasifica dupa structura, gust, aroma.

Clasificarea dupa structura:

Fructele cu seminte, carnoase (semintele sunt inchise in camarute cu peretii pergamentati) - merele, perele, gutuile, citricele;

Fructele samburoase (samanta se afla intr-un sambure tare) prunele, caisele, piersicile, ciresele, visinele, coarnele;

Fructele bace adevarate si false suculente, cu seminte mici, raspandite in pulpa fructului, lipsite de camere separate -zmeura, fragii, capsunile, coacazele, agrisele, afinele;

Fructele nucifere (samanta este inconjurata de o coaja dura). Ele sunt fructe oleaginoase - nucile, alunele, migdalele, fisticul, arahidele.

Clasificarea fructelor dupa componenta chimica: fructe zaharate (carnoase), fructe amilacee si fructe oleaginoase.

Fructele zaharate contin apa (75-85%), sunt lipsite de grasimi, sarace n proteine si se remarca prin cantitatea de glucide (glucoza, fructoza, celuloza). Ele mai contin vitamine (tiamina, ri-boflavina, acid ascorbic), sunt bogate n substante minerale, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, fier, iod). In componenta lor sunt prezentate substantele pectinice, care participa la formarea jeleurilor, si acizii organici, ce confera fructelor un gust acidulat. Pe masura maturizarii fructelor cantitatea de acizi organici scade n ele. Exceptie face lamaia - continutul de acizi n fructe creste pe masura maturizarii lor. Exista un raport ntre continutul de glucide din fructe si aciditate.

Fructele amilacee se caracterizeaza prin continutul nalt de amidon si o cantitate mai redusa de zahar.

Fructele oleaginoase sunt bogate n grasimi, sarace in apa si glucide, au o valoare energetica inalta. Digestibilitatea lor este buna.

Fructele pot fi consumate proaspete sau in diverse preparate. Fructele au diverse actiuni in organism: micsoreaza secretia gastrica si se consuma, de obicei, la sfarsitul mesei ca desert; actiune laxativa ca rezultat al continutului inalt de celuloza si acizi organici; constipanta (afinele, coarnele) datorita taninului pe care il contin; diuretica, asigurata de continutul crescut de apa si potasiu, colagoga; vitaminizanta.

Sunt bogate in vitamina: A caisele, lamaile, portocalele, ananasul, mandarinele, merele, perele, migdalele, nucile; in vitamina B1 - strugurii, portocalele, mandarinele, merele, perele, migdalele, nucile; in vitamina C - lamaia, portocalele, caisele, merele, perele, afinele, coacazele, in vitamina E - nucile, migdalele, maslinele.

Fructele bogate in glucide se limiteaza in alimentatia obezilor. Prunele negre uscate se recomanda la tratarea constipatiilor. Merele acre se indica la tratarea obezitatii, diabetului zaharat; cele dulci - la tratarea bolilor hepatice, renale, cardiovasculare. Merele coapte si rase se prescriu la dizenterie, enterocolite. Strugurii contin glucoza, fructoza, substante minerale, celuloza si se intrebuinteaza la tratarea patologiilor cardiovasculare, hepatice, renale, tuberculozei si se limiteaza n diabet zaharat, obezitate, boala ulceroasa a stomacului si duodenului, enterocolite. Macesele sunt bogate in vitaminele C, P, caroten. Decoctul de macese se recomanda la tratarea multor maladii, indeosebi iarna si primavara. Afinele sunt bogate in tanine. Un continut nalt de vitamina C se afla in coacazele negre si, mai mic -in cele roz si albe. Agrisele sunt bogate n vitamina C, acizi organici, pectina, cupru. Zmeura este bogata n vitaminele C, P, pectina, cupru. Purinele ce intra n componenta ei sunt contraindicate pentru folosirea zmeurei in cazul bolnavilor de guta si patologiile renale.

Articole asemănătoare

  • Nicotina in vegetale comune

    Oricat ar parea de ciudat, nicotina (cea care ii face pe fumatori sa renunte atat de greu la viciu) nu se gaseste doar in tutun, ci si in legume sau fructe pe care le consumam des, sub diverse forme si in cele mai variate retete.

  • Scuze frecvente pentru care omitem micul dejun

    Pentru toate lucrurile importante pe care le omitem din graba sau obisnuinta, gasim o multitudine de scuze. Asa se intampla si cu masa de dimineata, chiar daca specialistii ne-au atentionat prin toate mijloacele ca este cea mai importanta din zi.

  • Legume sanatoase impotriva problemelor de sanatate

    “Búdim sdarówy!” sau cu alte cuvinte “Sa fim sanatosi!” sunt urari pe care le auzim in familiile din Rusia, cand toti membrii

  • De ce este sanatos sa consumam fructe ?

    Fructele se numara printre alimentele cele mai delicioase de pe Pamant si spre deosebire de altele sunt produse in mod natural pentru a fi consumate.

  • Fructele cu continut bogat de vitamina C previn racelile

    Consumul de fructe este recomandat si in sezonul rece, deoarece fructele pe care le avem la indemana iarna au un continut bogat de vitamina C si pot preveni racelile.


Warning: fopen(cache/25e33acbdbc15ffca573ccdaad9af138) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139