Ceai de anason cu menta si gheata pentru zilele toride


Anasonul (Pimpinella anisum) este o planta aromatica, erbacee, anuala, din familia Apiaceae care prefera clima calda. Pe teritoriul tarii noastre este intalnita si sub urmatoarele denumiri: anis, anos, badean, chimion de gradina, hanos, molotru sau onis.

In scopuri medicinale, fructele mici si verzui trebuie recoltate in perioada august-septembrie. Fuctele sunt folosite si in industria alimentara ca aromatizant. Anasonul are frunze putine si rare, flori mici si de culoare alba dispuse sub forma de umbrela. Pe langa ulei volatil, semintele contin substante grase, proteice, glucide, mucilagii. 

Se recomanda in cazurile de anorexie, bronsita, colica abdominala, enterocolita, insuficienta pancreatica, astm, gripa, astenie, viermi intestinali si multe altele. In doze mici anasonul este expectorant, iar in doze mai mari este antiseptic, oprind procesele fermentative de la nivelul intestinului gros.

Ca planta medicinala, anasonul are multe proprietati, insa multe raman neconfirmate stiintific. Ceaiul de anason este aromat si ajuta in cele mai multe dintre cazurile enumerate anterior, inclus in sinuzita si in cresterea lactatiei proaspetelor mamici. Pentru zilele toride, va propunem o bautura rece si revigoranta pe baza de anason si ceai verde. Este mai mult decat un medicament, un mod la indemana oricui de a combate “sanatos” canicula verii. Iata de ce ingrediente aveti nevoie:    

1 litru de apa
4 pliculete de ceai verde
1 varf de cutit de scortisoara macinata
1 varf de cutit de cuisoare macinate
8 seminte anason pisate
optional, cuburi de gheata

 

Se incalzeste apa intr-un vas pe aragaz si se pun cele 4 plicuri de ceai verde. Se adauga scortisoara, cuisoarele si semntele de anason. Amestecul se lasa la fiert circa 1 minut. Luam ibricul de pe aragaz si-l acoperim pentru a realiza infuzia. Dupa 5 minute se toarna in cesti.  Il servim fierbinte sau dupa ce s-a racit complet, cu gheata.

Sursa foto: foodilicious.smeak.com

I. C.

Articole asemănătoare