Cinci bauturi traditionale din Croatia

Pelinkovac: il veti gasi si in alte tari din regiune, insa asa cum se intampla mai de fiecare data si croatii sustin ca doar ei produc aceasta bautura avand la baza pelinul asa cum trebuie. Bazat pe reteta foarte vechi, un amestec de traditii si experimente, in Croatia un pelinkovac bun este usor de gasit - cel mai des recomandat este Badel Pelinkovac Gorki - daca va place gustul. Este o bautura spirtoasa, tare, rafinata cu grija, amaruie dar si cu usoare note dulcegi spre final, cu cel putin 30% alcool (variantele \"casnice\" pot avea sensibil mai mult) si se recomanda sa o beti fie simpla, cu gheata, fie in cocktailuri simple sau dimpotriva foarte complicate. Oricum nu este o specialitate care va avea doar fani tocmai din cauza gustul care il face sa \"iasa\" din obisnuit. Insa daca vreti o aroma aparte un pahar de pelinkovac s-ar putea sa fie o optiune interesanta. 
 
Kruskovac: printre toate bauturile tari (rajika) ce au devenit traditionale in Croatia acest rachiu de pere, atunci cand este bine facut si rafinat cu grija, fara \"suplimente\" chimice si fiind respectate vechile retete este una dintre cele mai bune optiuni prin tarie, aroma si gustul dulce. Si in Croatia bauturile distilate au adesea gust fructate, fie ca este vorba de clasicele prune, fie de smochine, struguri, mere, in amestec mai mereu cu ierburi si condimente ale caror cantitati sunt secrete de breasla. Dintre toate acest rachiu de pere este recomandat celor vor sa guste insa ceva cu totul aparte, si nu putini sunt cei convinsi ca are si reale calitati terapeutice. 
 
Sljivovica: sub diverse denumiri veti intalni aceasta specialitate in nenumarate tari europene - la noi ar fi mai vechea slibovita - insa in fiecare dintre regiuni este produs cu mici schimbari si variatiuni ale retetelor originale, atat in cazul celor care prefera versiunile \"casnice\", cat si cei care aleg una dintre marcile renumite in Croatia. Cu gust intens de prune, distilat cu atentie si prezentat de regula ca aperitiv, poate fi si un interesant cadou, mai ales ca sunt producatori care au inteles asta si au ales o prezentare eleganta, clasica, de o sobrietate ce pare sa scoata si mai mult in evidenta taria bauturii. Mai ales cand a acumulat deja cativa ani vechime.  
 
\"\"Travarica: digestiv si tonic, prezentat de pasionati drept regele bauturilor spirtoase traditionale din Croatia, cu retete variate in functie de regiune si chiar de producator. Baza este aceeasi de fiecare data - un rachiu fin de struguri atent selectionati - dar ce ii confera cu adevarat personalitatea este amestecul de ierburi si condimente, mai mereu un secret aparat de gelozie, care face ca gustul sa fie mai mereu diferit. Dintre plantele folosite pentru travarica fac parte rozmarinul, ienuparul, salvia, menta, lavanda si nu numai, proportiile variaza, felul in care au fost uscate si procesate ierburile poate fi altul, asa ca gama de sortimente este vasta. Initial un produs realizat artizanal, in gospodarie, a devenit mai ales in ultima perioada o marfa cautata atat de localnici, cat si de turisti. 
 
Orahovac: cu adevarat o specialitate memorabila, acest orahovac nu este de gasit exclusiv in Crotia, insa producatorii din aceasta tara au facut din reteta un adevarat triumf, pentru ca este un rachiu cu intens gust de nuci verzi, asemanator cu dulceata din aceste fructe. Un orahovac de calitate va fi dulce, cu o aroma de nuca verde si o culoare ce aminteste de cea a cafelei, si exista mai multe retete pentru producerea acestuia. Este o bautura ce se remarca prin gust si rafinament, dificil de facut dar imposibil de uitat.

Foto: wine-searcher.com  
 
 

Articole asemănătoare

  • Bauturi traditionale din Slovenia

    Cunoscuta mai curand pentru berea si vinurile sale, Slovenia are si numeroase retete, unele foarte vechi, de bauturi distilate cu grija, amestecuri tari cu arome de fructe, ienupar, cirese si nu numai. Puteti alege una dintre berile locale (si veti gasi cate ceva pentru toate gusturile, oricat de pretentioase), un vin rosu sau alb sau, de ce nu, una dintre bauturile traditionale de mai jos.

  • Bauturi traditionale din Cehia

    Becherovka, slivovice, fernet

  • Valente terapeutice ale ceaiului de hibiscus

    Hibiscusul (Rosa sinensis) este o planta tropicala si subtropicala originara din estul Asiei, denumita popular “trandafir” chinezesc, datorita florilor sale mari si rosii. Hibiscus rosa sinensis - singura varietate care se cultiva ca planta de apartament - este membru al familiei Malvaceae.

  • Pudra de chili, un substituent pentru piper

    Unul din modurile in care poti aduce la viata gustul adevarat al unui fel de mancare este condimentarea.

  • Uleiul din nuca de cocos, extrem de benefic pentru sanatate

    Timp de secole, uleiul din nuca de cocos a reprezentat si a fost folosit ca o sursa vitala de hrana pentru sanatate si pentru starea generala de bine a organismului in comunitatile traditionale care traiesc in regiunile tropicale.