Naranjilla - o portocala sau o rosie?

Un fruct mic de culoarea unei portocale, coaja lucioasa si tare, gust acrisor-acid, naranjilla este o raritate in afara Americii de Sud, unde il veti intalni in diverse retete, ca o gustare simpla sau chiar in bauturi traditionale. Daca textura exterioara este similara cu cea a rosiilor de la distanta ar putea fi confundata cu o portocala, si prima daca cand vad fructul nu putini sunt cei care fac aceasta greseala. O cultura greu de aclimatizat in alta parte (mai multe incercari au esuat) naranjilla este greu de gasit daca nu mergi intr-o excursie intr-una din tarile Americii de Sud, dar acolo este o delicatesa de care va puteti bucura sub diverse forme. Iar numele ar putea fi tradus chiar ca "portocala micuta", desi nu face parte din familia citricelor. 
 
Interesant este ca fructele sunt de un verde intens pe masura ce se coc pana ajung sa capete o nuanta portocalie deschisa, si sunt acoperite pe toata suprafata de mici tepi, foarte fini dar neplacuti la atingere. Acele naranjilla pe care le vedeti in piete, cu suprafata tare si lucioasa, sunt de fapt curatate si lustruite de acest strat natural de protectie, si asta trebuie sa faceti daca vreti sa gustati un fruct crud, dar cunoscatorii recomanda sa il incercati prima oara sub forma de suc. Putin acrisor, ca un amestec de suc proaspat de portocala bine coapte si unele note exotice amintind de dulceata ananasului, naranjilla este (spun cei care au incercat fructul) un gust exotic si prima oara poate ciudat. Daca vreti sa incercati fructul crud trebuie sa indepartatii tepii fini si semintele din interior. Naranjilla este folosit pentru sucuri (alaturi de suc de limeta, zahar si apa, o specialitate columbiana), poate fi fermentat si transformat in vin, poate fi baza pentru jeleuri si compoturi. Sucul de naranjilla mai poate fi turnat peste salate de cruditati sau chiar, pentru a experimenta si mai mult, poate fi folosit intr-un cocktail cu alcool. 

Foto: rareseeds.com

Articole asemănătoare