Cissus


CissusPlante agatatoare, cu tulpini sbtiri, prevazute cu ventuze care le permit sa se agate de diferite suporturi (grilaje, spalieri, scari).


Rezistenta in apartamente, cu frunze pieloase, ovale, mari, cu marginea zimtata, cordate la baza, avand lungimea de circa 13 cm si 9 cm nervuri rosii alterne. Ramurile sunt lungi, ramificate, sarmentoase.

 


Cissus discolor - specie foarte frumoasa, cu tulpina cilindrica, prevazuta cu carcei si frunze simple, delicate, pestrite, catifelete, colorate in rosu, cu suprafata dintre nervuri de o culoare alb-argintie.


Cissus rhombifolia - denumita si vita regala, are frunzele compuse din trei foliole ale caror penduculi sunt insirati intr-un punct comun. Frunzele sunt groase, dantelate, de o culoare verde-inchis stralucitor.


Inmultirea se face prin butasi-fragmente de tija, purtand fiecare cate 3-4 ochi- in martie-aprilie intr-un amestec afanat de turba si nisip.


Suporta bine atat soarele cat si umbra. Vara se uda din belsug, adaugandu-se substante nutritive solubile, pulverizand apa pe frunze, lucru care opreste caderea acestora si asigura dezvoltarea armonioasa a lastarilor.


Iarna, temperatura de conservare ideala este de 10-12 grade Celsius. Udarea se reduce proportional. Aerul uscat dauneaza plantelor, provocand caderea frunzelor.


Transplantarea se face in martie, intr-un amestec constand din doua parti pamant bogat in humus, o parte pamant din frunze si o parte nisip. Se executa lucrarea de tundere a ramurilor foarte lungi, care au pierdut frunzele pentru a provoca emiterea de lastari tineri si vigurosi.


Au nevoie de aer cald si umed.

Articole asemănătoare

 • Plante cataratoare - Cissus rhombifolia

  O planta cataratoare, potrivita pentru ghivece suspendate, Cissus rhombifolia este cultivata cu succes ca planta de apartament, decorand in mod reusit balcoane, terase si interioare.

 • Cissus(C. Discolor)

  Cissus discolor este considerata a fi cea mai frumoasa specie, avand tulpina cilindrica, prevazuta cu carcei si frunze simple, ascutite, dintate si gofrate. Au culoarea verde-oliv si sunt acoperite de o marbrura argintie, cu nervuri mediane rosii si bordura roz.

 • Inmultirea prin butasi a plantelor de gradina si apartament

  Marea majoritate a plantelor de apartament se inmultesc pe cale asexuata (vegetativa) - prin butasire, divizarea (despartirea) tufei, drajoni, stoloni, muguri adventivi, marcotaj, altoire. Numarul plantelor care se inmultesc pe cale sexuata (prin seminte) este mai mic.

 • Plantele de apartament si lumina

  Nivelul de lumina este in factor crucial pentru sanatatea si modul in care arata o planta. Lumina inseamna viata, pentru ca ea regleaza cele trei mari procese care au loc la nivelul plantei: fotosinteza, fototropia si adaptarea la ciclul de lumina.

 • Cum sa asigurati o luminozitate suficienta plantelor dumneavoastra

  Plantele au nevoie de lumina pentru a trai, deoarece aceasta conditioneaza asimilarea carbonului pe care ele il iau din atmosfera.